St. Darum By

Indhold

På denne side finder du et klikbart, digitalt og dynamisk kort, der viser de lokale særegne kvaliteter ved lokalområdet samt de planlagte og aktuelle planer. Der er også en brugervejledning til kortet, information om kulturmiljøplaner, demografiske data om lokalbefolkningens størrelse, sammensætning og fordeling og udvalgte afsnit i kommuneplanen, som er særligt relevante for udviklingen af lokalområderne i Esbjerg kommune.

Aktuelle planer for dit lokalområde

Kortet nedenfor viser de nuværende planer for dit område, og hvordan forskellige områder vil blive eller bliver brugt. For eksempel angiver den beige farve, at området er udlagt som et jordbrugsområde, hvor aktiviteter som landbrug, skovbrug, gartneri og lignende kan fremmes. Herunder finder du en guide til at forstå farverne og ikonerne på kortet.

Historie og kulturhistorie

Navnet “Darum” menes at komme fra det oldnordiske ord "darr," der betyder spyd, muligvis inspireret af terrænets spydspids-lignende form. Den historiske struktur i landsbyen er markant, og Darum Kirke, bygget i 1150-1200 i romansk stil, står som det ældste byggeri og er et centralt vartegn. Præstegården fra 1722, med sit hvidkalkede murværk og stråtag, repræsenterer den klassiske marskarkitektur.

Arkæologiske fund tæt på Sønderby, såsom en guldskat med 13 guldbrakteater fra jernalderen, viser, at området har været betydningsfuldt. Middelalderlige og jernalderlige bopladser omkring Store Darum antyder, at den nuværende landsbystruktur kan have eksisteret siden 1100-tallet. Landsbyen har både forsamlingshus og skole.

Placering i landskabet

Store Darum ligger på Breum Banke, en højdedrag dannet under sidste istid. Landsbyen er placeret på geestranden, en overgangszone mellem det højere liggende sandede område og det lavere marskland. Landskabet rummer et unikt møde mellem geest og marsk, hvor højden på op til 15 meter over havet giver udsigter over Vadehavet og de flade enge. Mod øst ligger en lille skovtunge og flere små søer, der tilfører variation til det åbne og flade landskab.

Landsbyens geografiske placering tæt ved Nationalpark Vadehavet og de vidtstrakte marskenge giver et flot udsyn over landskabet.

Karakteristik

Store Darum består af fem bydele: Nørreby, Midtby, Vesterby, Sønderby og Østerby. Hver del har sin egen landsbykarakter, påvirket af både traditionel byggestil og nyere tilføjelser. Gadernes vejforløb er præget af bløde, smalle og asfalterede strækninger uden fortove, som giver en autentisk landsbyfølelse. Mange af bygningerne i byen er velbevarede gårde fra 1700- og 1800-tallet, ofte trelængede og med karakteristiske stråtage og småsprossede vinduer. Sønderby og Vesterby, med deres mange historiske gårde, er særligt velbevarede.

De åbne grønninger mellem bygningerne og tofterne skaber små lommer af grønt, og giver en samhørighed med det omkringliggende landskab. Sandgades Plantage fungerer som et rekreativt område. Landsbyen har en lav bebyggelsesstruktur, hvor selv nyere byggeri er holdt i lave højder og med respekt for den gamle byggeskik.

Infrastruktur

Store Darum har nem adgang til større byer som Esbjerg, Ribe og Bramming via hovedveje, og der er busforbindelser til disse byer. Den primære vej, Gl. Darumvej, opdeler landsbyen mellem bydelene på hver sin side. Videkærvej fungerer også som en adskillelse mellem landsbyen og de nyere udstykninger i Østerby.

Landsbyen et kultur- og fritidscenter og fungerer som byens sociale samlingspunkt. Centeret er placeret tæt ved skolen, som tilbyder pasningsmuligheder i form af en SFO. Kirkestien, en af Danmarks længste og ældste kirkestier, bruges endnu til både transport og rekreative formål.

Struktur

Den historiske struktur i Store Darum er opdelt i de fem bydele, som oprindeligt blev dannet omkring grandelagsfællesskaber, hvor de enkelte gårde lå samlet i tæt klynge. De gamle vejforløb og stier skaber en landsbyfølelse, som giver Store Darum sin karakteristiske identitet. De mange T-kryds og det snoede vejnet skaber variation, mens de åbne marker, giver en naturlig overgang til det omkringliggende landskab.

Byens grønninger og tofter spiller en vigtig rolle som fællesarealer og er bevaret som åbne grønne rum mellem gårdene. Den oprindelige struktur med grønninger og markskel gør landsbyen unik, og selv nyere bebyggelse i Østerby er placeret med omtanke for ikke at ødelægge den gamle bystruktur.