Nørre Farup By


Lokalområdebeskrivelse

Historie

Navnet Nørre Farup er lidt misvisende, da det ligger syd for Farup Kirkeby. Det relaterer sig til Sønder Farup syd for Ribe Å. Nørre Farup har en historie med store gårde fra 11-1200-tallet.

Området har været præget af stormfloder, specielt den ødelæggende flod i 1634, hvor gårdspladser stod under flere meter vand. Ribediget, bygget i 1912, har siden beskyttet området.

Farup Kirke er en velbevaret tufstenskirke bygget mellem 1175-1200, karakteriseret af dens unikke tufsten importeret fra Rhin-egnen. Kirken har gennemgået forskellige ændringer, herunder forlængelse af kirkeskibet og opførelse af et tårn, der blev genopført i 1932 af arkitekt Axel Hansen. Bygningen syd for kirken fungerede tidligere som kirkekro, hvor folk kunne mødes og få forplejning før og efter kirkegang. I 1895 blev bygningen omdannet til missionshus af Indre Mission.

Nørre Farup og Farup Kirkeby er blevet betragtet som en samlet by indenfor de seneste 50 år, med væsentlige ændringer i vejforløb, herunder udretning af veje og opførelse af nye veje som Kammerslusevej. Historiske funktioner som kro, smedje, telefonstation, skole, og mølle er i dag nedlagt, hvilket afspejler de forandringer, som området har gennemgået. Sammenlagt udgør Farup sogn et område rigt på historie og kulturarv.

Karakteristik

Farup og Nørre Farup er vadehavsbyer beliggende på geestranden ud til marsklandskabet. Omkring Farup og Nørre Farup findes mindre bysamfund som Hillerup, samlingen af husmandsbrug ved Tanderup og den typiske marsklandsby Mejlby. Farup er opstået ved en fortætning af gårde samlet omkring vejene i landsbyerne Farup Kirkeby og Kærbøl. I udbygningen af byerne er en række mindre grønninger forblevet ubebyggede, og disse præger i dag bybilledet. Farup er blevet kraftigt udbygget med parcelhuse primært omkring 1960-70. Bybilledet viser i dag en blanding af parcelhuse og landbrugsejendomme. Farup er præget af nærheden til Ribe og derfor en landsby, hvor der fortsat bygges nye parcelhuse. Byens grønninger bruges primært til dyrkning og dyrehold. Kirkelunden bag kirken er byens eneste skovområde.

I Farup ligger sognets kirke, forsamlingshuset, den nedlagte skole og de fleste af områdets erhvervsvirksomheder. Skolen blev lukket i 2009 og anvendes i dag til gymnastik, ungdomsklub og andre aktiviteter. Farup ligger 5 km fra Ribe bymidte.

Nørre Farup er opbygget som en klassisk forteklyngeby. Dette betyder, at byen tidligt har udviklet sig omkring et mindre græsareal, Dette indre græsareal er bevaret gennem tiderne og er i dag med til at give byen sin historie og grønne karakter. Kun få boliger bærer præg af vadehavsområdets lokale arkitektur, som er karakteriseret ved arkengab, karnapper og grundmurede facader. Mange af de oprindelige gårde og boliger er forsvundet, og der er kun få karakteristiske bebyggelser tilbage. Byens størrelse er næsten uændret siden 1900-tallet, da den ikke har undergået den samme udbygning med parcelhuse som Farup. De udvidelser, der er sket i byen, er primært sket i form af tilbygninger til de eksisterende gårde.

Placering i landskabet

Byerne Farup og Nørre Farup ligger midt imellem to landskabstyper. Mod nord- og sydøst strækker den let bølgede hedeslette sig med levende hegn, mens mod sydvest findes det flade åbne marsklandskab, som strækker sig ud til diget langs Vadehavet og er udpeget til Nationalpark Vadehavet. Byerne ligger på overgangen mellem disse landskaber, kun omkranset af få markhegn og de hække, der ligger omkring bebyggelserne.

Terrænet stiger let mod nordøst, men er generelt præget af det flade landskab. Nørre Farup ligger på en naturlig forhøjning i landskabet, som især opleves, når man kommer til byen fra vest. Desuden ligger Farup Kirke på en lille top, der er med til at markere kirken i landskabet.

Når man ankommer til Farup fra øst, ses der en del levende hegn i landbrugslandskabet omkring byen. Disse hegn gør, at man ikke bemærker byen, når man kommer fra øst. Den modsatte situation er gældende fra vest, hvor der kun er få levende hegn i landskabet og et godt kig til byen. De levende hegn mod vest er primært koncentreret omkring bebyggelse som skærm for vinden. 

Kontakten til det omkringliggende landskab er ikke særlig udtalt inde fra byerne. Derimod er byerne bygget op omkring indre grønninger i byerne.

Struktur og infrastruktur

Nørre Farup består af en blanding af gamle gårde, husmandssteder og aftægtsboliger. Farup har desuden et område med parcelhusbebyggelse. Byen har grønne rabatter langs vejene, hvilket giver dem en grøn karakter. Strukturen i byen inkluderer grønninger i midten, men de har begrænset kontakt til det omkringliggende landskab.

Når man ankommer til Farup fra øst, kommer man først til Kærbøl, som ligger langs nordsiden af Kærbølvej. Bebyggelsen her består primært af ældre husmandssteder og få mindre gårde. Kærbøl strækker sig mod vest og slutter kort før Kammerslusevej. Den gamle brugs og kro ligger også i Kærbøl.

Et nyt kvarter, Præstegårdstoften, er et nyudstykket boligområde, som er etableret over de seneste år. Området viderefører landsbykarakteren med grønne rabatter og haver. Da udstykningen ligger på byens bagside, bemærkes den ikke, når man bevæger sig gennem byen. Syd for boldbanerne findes en grusplads, der fungerer som busstoppested og parkeringsplads.

Kirken ligger i udkanten af Farup og afgrænser byen mod nord. Bag kirken ligger Kirkelunden, et rekreativt område anlagt af menighedsrådet og byens beboere. Beplantningen omkring kirken er tæt og skærmer for udsigten til kirken.

Nørre Farup ligger mod syd og orienterer sig omkring grønningen i midten af byen. Byen har grønne rabatter og har en mere entydig landsbykarakter end Kærbøl og Farup Kirkeby mod nord. Bebyggelsen består primært af større gårde, tidligere aftægtsboliger og husmandssteder.