Indhold
På denne side finder du et klikbart, digitalt og dynamisk kort, der viser de lokale særegne kvaliteter ved lokalområdet samt de planlagte og aktuelle planer. Der er også en brugervejledning til kortet, information om kulturmiljøplaner, demografiske data om lokalbefolkningens størrelse, sammensætning og fordeling og udvalgte afsnit i kommuneplanen, som er særligt relevante for udviklingen af lokalområderne i Esbjerg kommune.
Aktuelle planer for dit lokalområde
Kortet nedenfor viser de nuværende planer for dit område, og hvordan forskellige områder vil blive eller bliver brugt. For eksempel angiver den beige farve, at området er udlagt som et jordbrugsområde, hvor aktiviteter som landbrug, skovbrug, gartneri og lignende kan fremmes. Herunder finder du en guide til at forstå farverne og ikonerne på kortet.
Historie og kulturhistorie
Navnet "Jernved" stammer fra et gammelt grænseområde mellem Danmark og Holsten, der var kendt som Jærnveden – en tæt, uigennemtrængelig skov. Jernved og Jernvedlund blev nævnt første gang i 1259. I løbet af middelalderen og senere udviklede Jernved og Jernvedlund sig til andelsbyer med en social struktur og institutioner som skole, mejeri og forsamlingshus, der spillede centrale roller i fællesskabet.
Byerne voksede yderligere sammen og med kirken som centralt element. Andelsbevægelsen prægede byens udvikling, og i 1925 omfattede Jernved både forsamlingshus, købmand, andelsmejeri og elværk. I Jernvedlund fandtes både købmand, manufaktur og smedje. I dag fremstår byen som en enhed, hvor de oprindelige landsbystrukturer er bevaret og stadig kan opleves gennem byens kulturarv.
Placering i landskabet
Jernved og Jernvedlund ligger på den geologisk dannede Holsted Bakkeø, der blev skabt under den sidste istid. Byerne er placeret på hver sin side af et højdedrag og er senere vokset sammen over denne bakketop. Landskabet omkring byen er præget af Kongeådalen og bakkeøens skråninger, hvilket giver byen en spektakulær udsigt. Fra de høje punkter i området, som f.eks. Jernved Hedevej, kan man se byens kirke, som står markant og fungerer som pejlemærke i landskabet.
Området er kendetegnet ved det bølgende terræn, hvor små skovområder og levende hegn danner grønne kiler rundt om landsbyerne. Skovene, især Jernved Plantage og skoven ved Kongeåen, er vigtige både som landskabelige elementer og rekreative områder. Disse grønne områder er med til at binde byerne sammen med landskabet.
Karakteristik
Jernved og Jernvedlund består af en blanding af ældre gårde og nyere enfamiliehuse. Bygningsmassen rummer alt fra velholdte, historiske bygninger til nyere parcelhuse. Den gennemgående vej skaber forskellige bykarakterer i de to bydele, hvor Jernved fremstår med en oprindelig landsbykarakter, og Jernvedlund har en blanding af by- og landsbykarakter. Langs Gørdingvej i Jernvedlund opleves en stationsbykarakter, hvor husene står tæt på vejen uden forhaver, hvilket giver et bymæssigt præg.
I Jernved er kirken og kulturhuset placeret på hver sin side af en grønning. Disse bygninger understøtter den historiske landsbyidentitet og markerer byens historie. Desuden findes markante landskabstræk som levende hegn og bøgehække, som forstærker landsbyens sammenhæng med naturen.
Infrastruktur
Vejstrukturen i Jernved og Jernvedlund er bygget op omkring en gennemgående vej fra Jernvedvej til Kirkebakken og videre mod Gørdingvej. Fra denne hovedforbindelse udgår sideveje, der skaber mindre vejforløb og forbinder byens forskellige områder. Vejstrukturen giver samtidig byerne en god forbindelse til de nærliggende større byer.
Der findes flere rekreative ruter for både gående og ridende, hvor blandt andet Kongeåen og plantagerne omkring byen kan nås via eksisterende grusveje. Sportsfaciliteter som sportspladsen og aktivitetshuset er samlet i byen og udgør en vigtig del af det lokale fællesskab.
Struktur
Jernved og Jernvedlund har bevaret en struktur med en central hovedvej, som både binder bydelene sammen. Den gennemgående vej skaber en forbindelse mellem de to oprindelige landsbyer og forgrener sig i et Y-kryds, som strukturerer de omkringliggende kvarterer og gør bystrukturen let at navigere i. Landskabselementer som skovområder og grønninger indrammer byen og sikrer en overgang til det omkringliggende landskab.