Øster Åbølling By

Indhold

På denne side finder du et klikbart, digitalt og dynamisk kort, der viser de lokale særegne kvaliteter ved lokalområdet samt de planlagte og aktuelle planer. Der er også en brugervejledning til kortet, information om kulturmiljøplaner, demografiske data om lokalbefolkningens størrelse, sammensætning og fordeling og udvalgte afsnit i kommuneplanen, som er særligt relevante for udviklingen af lokalområderne i Esbjerg kommune.

Aktuelle planer for dit lokalområde

Kortet nedenfor viser de nuværende planer for dit område, og hvordan forskellige områder vil blive eller bliver brugt. For eksempel angiver den beige farve, at området er udlagt som et jordbrugsområde, hvor aktiviteter som landbrug, skovbrug, gartneri og lignende kan fremmes. Herunder finder du en guide til at forstå farverne og ikonerne på kortet.


Historie og kulturhistorie

Øster Åbølling, en af de fire gamle bebyggelser i Roager sogn, har en historie der strækker sig tilbage til middelalderen. Sammen med Roager, Kirkeby og Vesterbæk, er Øster Åbølling en integreret del af det kulturelle landskab i området.
I 1530 var Øster Åbølling hjemsted for seks gårde, hvilket viser dets betydning i lokalområdet. Selv i 1662 og 1686, da antallet af gårde i Roager sogn generelt var faldende, holdt Øster Åbølling stand med sine seks gårde. Denne stabilitet fortsatte ind i 1690, hvor 15% af gårdene i sognet blev drevet af selvejere, hvilket indikerer en vis økonomisk uafhængighed blandt beboerne.

Placering i landskabet

Placeringen af Øster Åbølling på Toftlund bakkeø, i det let bølgede sydvestjyske landskab, gav det strategiske fordele. Området var kendt for sin mergeludvinding i 1930'erne, hvilket bidrog til lokaløkonomien og påvirkede infrastrukturen, herunder etableringen af jernbanen fra Arnum til Skærbæk. Denne bane, som løb gennem Øster Åbølling fra 1911 til 1937, spillede en central rolle i transporten af mergel og persontransport, inden busserne overtog i 1937.

Øster Åbølling har gennemgået betydelige forandringer gennem århundrederne. Fra en tid hvor det var en integreret del af hertugdømmet Slesvig med tysk som officielt sprog, til at blive en del af Danmark efter genforeningen i 1920, har Øster Åbølling bevaret sin historie.
Øster Åbølling er et vidnesbyrd om fortidens livsstil og økonomiske aktiviteter, med sine gamle gårde og sporene af den tidligere jernbane, der engang forbandt det med resten af regionen.