Jedsted By

Indhold

På denne side finder du et klikbart, digitalt og dynamisk kort, der viser de lokale særegne kvaliteter ved lokalområdet samt de planlagte og aktuelle planer. Der er også en brugervejledning til kortet, information om kulturmiljøplaner, demografiske data om lokalbefolkningens størrelse, sammensætning og fordeling og udvalgte afsnit i kommuneplanen, som er særligt relevante for udviklingen af lokalområderne i Esbjerg kommune.

Aktuelle planer for dit lokalområde

Kortet nedenfor viser de nuværende planer for dit område, og hvordan forskellige områder vil blive eller bliver brugt. For eksempel angiver den beige farve, at området er udlagt som et jordbrugsområde, hvor aktiviteter som landbrug, skovbrug, gartneri og lignende kan fremmes. Herunder finder du en guide til at forstå farverne og ikonerne på kortet.

Historie og kulturhistorie

Jedsted ligger på sydsiden af Kongeåen og har historisk set været en del af grænselandet mellem kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig. Byen nævnes allerede i middelalderen, hvor den fungerede som en vigtig landsby med tætte bånd til Kongeåen. Kongeåen skabte grundlag for handel og transport og gjorde Jedsted til et centralt punkt for håndværk, krodrift og told. Den historiske Jedsted Mølle, som blev nævnt første gang i 1231 i Kong Valdemars Jordebog, ligger øst for byen og har sandsynligvis været et overgangssted over åen. I 1940'erne blev Kongeåen rettet ud, hvilket ændrede det naturlige åløb og adgangen til åen for mange gårde, der tidligere lå direkte ned til vandet.

Jedsteds kulturhistorie fortælles via byens mange små husmandssteder og gårde, der fortæller om en tid, hvor landbruget var landsbyens primære erhverv. Selvom mange gårde nu er ændret eller ombygget, er der stadig eksempler på traditionelle marskgårde og gamle husmandssteder, som skaber en sammenhæng mellem landsbyens fortid og nutid. Drivvejen, der løber gennem Jedsted, er en gammel handelsrute og er et minde om byens tidlige historie som en del af Jyllands handelsnet.

Placering i landskabet

Jedsted er placeret langs Kongeåen, hvor byen strækker sig parallelt med åen og følger dens snoede forløb. Byens placering på Kongeåens sydside giver en smuk udsigt over det flade marsklandskab, der omgiver landsbyen. Mod øst ligger opdyrkede marker, der bidrager til det åbne og karakteristiske landskab. Byens beliggenhed i den vestjyske ådal giver en forbindelse til naturen og marskengene mod vest, som er hjemsted for et rigt dyreliv. Byens langstrakte form skaber en naturlig forbindelse til Kongeåen og marsklandet.

Karakteristik

Jedsted er en traditionel vejklyngeby, hvor husene er opført langs de snoede veje og stier, hvilket giver landsbyen en charmerende og bevaringsværdig karakter. Byens oprindelige struktur med åbne arealer ned mod åen er bevaret i dele af byen, men mange nye parcelhuse har ændret landskabet, hvilket giver en mere blandet karakter i dag. Jedsted er kendt for sine grønninger – små, grønne områder mellem husene, som skaber kig til landskabet og forbinder byen med det omkringliggende område. De gamle husmandssteder, som f.eks. Jedsted Klostervej 24 og 55 samt Jedstedvej 43, har høj bevaringsværdi og bidrager til byens kulturhistoriske værdi.

Infrastruktur

Jedsteds veje er smalle og slyngede. De primære veje er Jedstedvej og Jedsted Klostervej, hvor bebyggelsen er særlig tæt. Vejene bærer mest præg af en landevejskarakter. Området er forbundet med Drivvejen, en historisk handelsrute.

Struktur

Strukturen i Jedsted er præget af byens placering langs Kongeåen og byens langstrakte form, der følger åløbet. Den oprindelige, åbne bebyggelse er ændret med tiden, hvor flere gårde er ombygget, og kun hovedhusene står tilbage. Elementer som de bevaringsværdige grønninger og enkelte husmandssteder bevarer dog en del af den oprindelige landsbykarakter. Landsbyens område, med forbindelse til Vilslev via Kongeådal, er et vigtigt samlingspunkt. Jedsted Mølle, som ligger i udkanten mod øst, står som et kulturhistorisk minde og fortæller om landsbyens tidligere industrielle betydning.