Sommerhusområde (SO)

Der skal være rige muligheder for at opleve naturen ved sommerhusene

Ny retningslinje

(forsl.) SO 2: Sommerhus- og fritidsboligbebyggelse. Retningslinjen har til formål at definere den type boliger, der må placeres i sommerhusområder.

Sommerhuse i Esbjerg Kommune skal fastholdes som et aktiv i kommunen.


Sommerhusområde

SO 1: Sommerhusområde

Indenfor kystnærhedszonen må der ikke ske nyudlæg af sommerhusområder.

Eksisterende sommerhusområder skal fastholdes til ferieformål, medmindre der foreligger en særlig planlægningsmæssig begrundelse for andet.

Ledige arealer i allerede udlagte sommerhusområder kan anvendes til offentligt tilgængelige rekreative formål.

Sommerhusområde fremgår af kommuneplankortet som en hovedanvendelse.

Hovedanvendelsen sommerhusområde rummer rammeanvendelsen sommerhus- og fritidsboligbebyggelse.

Sommerhusområderne er afgrænset til mindre områder i Sjelborg, Marbæk, Ådalen og på Mandø. Der er herudover ingen sommerhusområder i Esbjerg Kommune.

I Marbæk og på Mandø er der stadig ledige sommerhusgrunde. Disse grunde kan anvendes til offentligt tilgængelige rekreative formål som fx legepladser, rekreative områder m.m.

Der forventes ikke at ske nyudlæg af sommerhusområder, da der er en – i forhold til efterspørgslen – god rummelighed i de allerede udlagte sommerhusområder.

I forhold til de omliggende kommuner har Esbjerg Kommune meget få sommerhuse og arealer udpeget til sommerhuse. Det er Esbjerg Kommunes ønske at fastholde sommerhusområderne som et aktiv for kommunens borgere. Områderne skal dermed fastholdes til ferieformål, og må ikke overgå til anden anvendelse medmindre, der foreligger en særlig planmæssig begrundelse for andet.

SO 2: Sommerhus- og fritidsboligbebyggelse

I sommerhusområder tillades sommerhus- og fritidsboligbebyggelse.

Sommerhus- og fritidsboligbebyggelse fremgår af kommuneplankortet som en rammeanvendelse.

Sommerhus- og fritidsboligbebyggelse defineres som ferieboliger. Det vil sige, at der er tale om boliger, der ikke er helårsboliger og uden krav om bopælspligt. Ferieboliger er målrettet anvendelse om sommeren, mens de kun må benyttes til kortvarige ophold om vinteren.

Sommerhus- og fritidsboligbebyggelse er ikke beregnet til helårsbeboelse og kravene til fx isolering og opvarmning er derfor mindre omfattende end kravene til helårsboliger. Energikravene stiger ved opførelse af nye ferieboliger eller ved ombygning af eksisterende ferieboliger. Der ønskes herudover et generelt fokus på bæredygtighed i de løsninger der vælges. Det vil sige ombygning fremfor nedrivning og prioritering af miljørigtige materialer og energieffektive løsninger.  

Sommerhus- og fritidsboligbebyggelse i sommerhusområder kan anvendes af ejerne, og kan herudover udlejes til andre i op til 70 dage om året.

SO 3: Nyudlæg af sommerhusområde

Nyudlæg af sommerhusområder forudsætter, at områderne udpeges og vedtages i en forudgående kommuneplanstrategi.

Der må ikke udlægges sommerhusområder i internationalt naturbeskyttelsesområde og naturområde.

Ved ønske om ændringer i kommuneplanens udpegninger til sommerhusområde skal processen startes op med en grundig redegørelse for status og behov i den forudgående kommuneplanstrategi.

Kommuneplanstrategien skal indeholde en redegørelse for eventuelle eksisterende ubebyggede sommerhusområder og vurdere om disse kan tilbageføres. Det skal herunder oplyses, hvorvidt de sommerhusgrunde, som ønskes tilbageført, er omfattet af et tidligere udstedt og fortsat gældende landsplandirektiv samt om et område oprindelig er overført til sommerhusområde ved lokalplan eller alene indgår i kommuneplanens udpegninger.