Dagtilbud, undervisning og uddannelse (DA)

Gode rammer for pasnings- og undervisningstilbud samt videregående uddannelser

Politiske mål

Mindre justeringer af formuleringerne. Prioritering og retning er fastholdt. Det politiske mål om samarbejde udgår som følge af et generelt ønske om at forenkle og fokusere kommuneplanen.

Retningslinjer

DA. 1 Samarbejde om leg, læring og kreativitet udgår, da det politiske mål er udgået.

DA. 5 Folkeskolerne – SFO og klubber udgår som følge af et generelt ønske om at forenkle og fokusere kommuneplanen.

Redegørelserne til alle retningslinjer indenfor dette tema er opdateret ud fra et generelt ønske om at forenkle og fokusere kommuneplanen. Redegørelsernes oplistninger med konkrete navne eller steder udgår af samme grund.  

Tekniske forandringer givet af Plandata

For at anvende Plandatas begreb ændres begrebet ’Offentligt område’ til ’Offentlige formål’ og ’Institutioner’ til ’Offentlige og almennyttige tilbud’. Dette er konsekvensrettet i kommuneplanen.

Sunde og udviklende fællesskaber med smidige overgange hele vejen fra dagtilbud til arbejdsliv understøtter børns og unges leg, læring, kreativitet og trivsel.

Pasningsgaranti på dagtilbudsområdet med en målsætning om at have det nødvendige antal pladser så tæt på børnenes bopæl som muligt.

Skoletilbud findes så tæt på elevernes bopæl som muligt og understøtter visionerne i Børn & Ungepolitikken.

Det brede og velfungerende udbud af ungdomsuddannelser er et væsentligt aktiv for kommunens borgere og for dem, der overvejer at flytte hertil.

Esbjerg er kendt og anerkendt som en attraktiv og innovativ uddannelsesby med studerende fra ind- og udland, og et stadig større udbud af videregående uddannelser.


Generelle forhold

DA 1: Placering i områder til offentlige formål

Dagtilbud og undervisnings- og uddannelsestilbud skal placeres i områder, der er udlagt til offentlige formål.

Offentlige og almennyttige tilbud skal placeres i områder til offentlige formål. Disse områder er forbeholdt offentlige og almennyttige tilbud og kan eksempelvis ikke anvendes til boliger eller butikker bortset fra serviceerhverv, der betjener brugerne af de offentlige og almennyttige tilbud. Fordelingen af arealerne til offentlige og almennyttige tilbud sker i samarbejde med sektorerne.

Sektorplanlægningen er et væsentligt redskab til at sikre, at der til stadighed er tilstrækkeligt areal til offentlige formål til at dække det aktuelle og det fremtidige behov. Ved nyetablering søges der sikret et så stort område til offentlige formål, at fremtidige udbygningsbehov til en vis grad er dækket. Omkring eksisterende offentlige og almennyttige tilbud søges områder til offentlige formål af samme grund fastholdt.

Dagtilbud henvender sig til børn fra nul år til skolealderen.

Undervisningstilbud er folkeskoler og privatskoler. 

Udbuddet af uddannelsestilbud i Esbjerg Kommune omfatter alle typer af ungdomsuddannelser, en lang række videregående uddannelser samt Esbjerg Kommunes Kulturskole.

DA 2: Placering og byroller

Placering af offentlige og almennyttige tilbud og funktioner sker med afsæt i byrollerne.

Esbjerg Kommunes kommuneplan opererer med følgende byroller:

  • Hovedby: Esbjerg
  • Kommuneby: Ribe og Bramming
  • Lokalby (byzone) som fx Gredstedbro eller Egebæk-Hviding
  • Landsby (landzone) som fx Vester Vedsted eller Hostrup – Kokspang
  • Sammenhængende bebyggelse i det åbne land

Byrollerne har betydning for placeringen af dagtilbud og undervisnings- og uddannelsestilbud. Den største koncentration af alle tre typer af tilbud findes i Esbjerg.

Dagtilbud og skoler skal findes, hvor der bor flest mennesker med børn. Det gør der i de tættest befolkede dele af kommunen; i og omkring Esbjerg. I sektorplanlægningen for både Skole og Dagtilbud peges der på, at der skal være et solidt underlag af børn for at sikre en bæredygtig eller ideel størrelse af tilbuddet. Hos Dagtilbud arbejdes med en minimumsstørrelse på 60 børneenheder for at sikre et bæredygtigt tilbud (en børneenhed = et barn i alderen tre år til skolealderen, mens et barn i alderen nul-to år = to børneenheder). I tyndt befolkede egne kan der dog dispenseres fra dette princip. I skolesammenhæng er den ideelle skolestørrelse på to, tre eller fire hele spor. Der findes 10. klasses tilbud i Esbjerg og Bramming.

Der findes kun videregående uddannelsesinstitutioner i Esbjerg. Der findes et tilbud om ungdomsuddannelse i Ribe og et ved Bramming – resten af ungdomsuddannelserne er placeret i Esbjerg. Koncentrationen af uddannelsestilbud i Esbjerg ønskes fastholdt, da det giver mulighed for at skabe et ungdoms- og studiemiljø i byen, der understøtter målsætningerne i Vision 2025 om byliv og bosætning.

Dagtilbud

DA 3: Dagtilbud

Der skal sikres areal til og udfoldelsesmuligheder for dagtilbud.

Dagtilbud fremgår af kommuneplanens kort som en bestemmelse.

I Esbjerg Kommune er dagtilbud fordelt på dagplejen, børnehaver og aldersintegrerede daginstitutioner. Alle de kommunale, selvejende og private dagtilbud, der planlægges for, vises i kommuneplanen. I kommuneplanen vises dagplejetilbud ikke. Private dagtilbud er ikke en del af den kommunale pladsforsyning. Det vil sige, at kommunens pladsanvisning kun har forsyningsforpligtigelse og råderet over pladserne i de kommunale og selvejende dagtilbud, der har driftsaftale med kommunen.  

Dagtilbuds opskrivningsområder følger kommuneplanens hoved- og underområder. Der er et stort fokus på at sikre, at udviklingen sker i de områder, hvor der er efterspørgsel efter dagtilbud.

I dagtilbud fastlægger sektorplanlægningen et mål på frit gulvareal med størst areal til børn i nul-toårsalderen og mindst til børn i tre-femårsalderen. Målet for udearealet til daginstitutioner med mindst 75 børneenheder er på mindst 2.000 m2. Kravet til udearealet skal forholdes til antallet af børn på daginstitutionen – jo flere børn jo større udeareal. Tilsammen skal den afsatte plads tilgodese børnenes alsidige udvikling.

Der ønskes ikke dagtilbud i erhvervsområder eller i områder til tekniske anlæg. Dagtilbud i grønne byområder kan kun forekomme som faciliteter til udflytterbaser. Nyetableringer af dagtilbud placeres i områder til offentlige formål.  

Ved etablering af et dagtilbud i det åbne land, skal der udarbejdes en zonetilladelse. Den gives af kommunen under hensyn til bindinger og anvendelser i det pågældende område.

Undervisning og uddannelse

DA 4: Skoletilbud

Der skal sikres areal til og udfoldelsesmuligheder for skoletilbud.

Skoletilbud fremgår af kommuneplanens kort som en bestemmelse.

Et skoletilbud defineres som den konkrete og fysisk placerede skole, herunder SFO og eventuelt klub, hvorfra der tilbydes undervisning på folkeskoleniveau. Skoletilbud inkluderer således både folkeskoler og privatskoler.

I skoletilbud undervises der fra 0.-6. årgang og fra 0.-9. årgang. 

Udfoldelsesmulighederne for det enkelte skoletilbud afhænger af, at der fysisk er kapacitet og tilstrækkeligt areal, men også af antallet af børn i nærområdet. Derfor bør boligudbygning og boligfortætning ske i områder med ledig skolekapacitet. Herved undgås unødige investeringer i nyt skolebyggeri. Tids- og rækkefølgebestemmelserne skal styre udbygningen så den sker i overensstemmelse med skolernes kapacitet.

Ved fastlæggelse af skoledistrikter skal trafiksikkerheden iagttages.

Sikringen af arealet til skoletilbud har til formål at sikre mulighed for fremtidig udvikling og udvidelse af bygningsmassen og tilhørende opholdsarealer.

Esbjerg har tilflyttere fra alle egne af verden, der bosætter sig her af erhvervsmæssige årsager og som har brug for, at deres børn kan fortsætte deres skolegang i et internationalt miljø. Denne mulighed foreligger med Esbjerg International School ved Guldager.

Skoletilbud skal som udgangspunkt placeres i områder til offentlige formål, men kan også placeres i centerområder.

DA 5: Uddannelsestilbud

Der skal sikres areal til og udfoldelsesmuligheder for forskellige former for videregående uddannelser, herunder universitetsfunktioner.

Der skal sikres areal til og udfoldelsesmuligheder for ungdomsuddannelsesinstitutioner for de 14-25årige i Esbjerg og Ribe.

Uddannelsestilbud fremgår af kommuneplanens kort som en bestemmelse.

Esbjerg er en by med et bredt udbud af uddannelser, herunder seks videregående uddannelsesinstitutioner. Uddannelsesinstitutionerne skal have gode udfoldelsesmuligheder og de fysiske forhold på campusområderne skal bidrage til at understøtte Esbjergs attraktivitet for unge mennesker. Campusområderne udvikles løbende både i forhold til tilgængeligheden med offentlig transport, grønne områder, idrætsanlæg, bygningernes indbyrdes placering og funktion osv. Campusområderne udformes så de på bedst mulig måde understøtter uddannelsesinstitutionernes aktiviteter.

I bosætningsøjemed er udbuddet af ungdomsuddannelser meget væsentligt. I Esbjerg Kommune findes alle de almindelige gymnasiale ungdomsuddannelser, faguddannelser og kulturskole. Den største variation i uddannelsesretninger ligger i Esbjerg. Det er også her, der findes muligheder for at kombinere eliteidræt med uddannelser på alle niveauer.

Esbjerg Kommune skal sikre plads til et stort uddannelsesudbud, da det sammen med de videregående uddannelser både tiltrækker og fastholder unge mennesker i Sydvestjylland. Den internationale profil i uddannelsessystemet er i den sammenhæng vigtig. Esbjerg har tilflyttere fra alle egne af verden, der bosætter sig her af erhvervsmæssige årsager og som har brug for, at deres børn kan fortsætte deres skolegang i et internationalt miljø.

Uddannelsestilbud placeres i områder til offentlige formål eller i centerområder.