Ribe Øst

Indhold

På denne side finder du et klikbart, digitalt og dynamisk kort, som viser lokale særegne kvaliteter og de aktuelle planer for lokalområdet. På siden finder du også en brugervejledning til kortet, kulturmiljøplaner, demografisk data, der beskriver lokalbefolkningens størrelse, sammensætning og fordeling, udvalgte afsnit i kommuneplan, der har særlig betydning for udviklingen af lokalområderne i Esbjerg kommune og en beskrivelse af lokalområdet.


Aktuelle planer for lokalområdet

Kortet ovenfor viser de aktuelle planer, der er planlagt for lokalområdet, og hvad arealerne skal anvendes til. Det kan for eksempel være røde områder, som betyder, at området er udlagt til boliger. Du finder en vejledning til at bruge kortet herunder. Vejledningen indeholder en forklaring af, hvad farverne samt ikonerne på kortet betyder.

Arealanvendelse

Arealanvendelse fortæller, hvad et område skal anvendes til. Hver farve på kortet henviser til områdets anvendelse, og viser gældende planer samt fremtidsplaner. Se hvad de farvede områder betyder i signaturforklaringen i øverste højre hjørne på kortet. Hvis du vil vide mere om et bestemt område, kan du klikke på det, og derefter vælge Retningslinjer med redegørelser, som er de overordnede planer for området. Du kan også vælge Kommuneplanens rammedel, som fortæller, hvad og hvor meget du må bygge.
Hvis der findes en lokalplan for området, er det dog vigtigt, at du orienterer dig i heri, da lokalplanen også er retningsgivende for, hvordan eller hvad, et areal må anvendes til. Læs mere i afsnittet ”Lokalplan” nedenfor.

Læs mere om arealanvendelse her

Ikoner

På kortet er der ikoner, som viser kommunale tilbud. Ved at klikke på et ikon kan du få oplysninger om, hvad det kommunale tilbud indeholder. Se hvad ikonet betyder i signaturforklaringen på kortet. Hvis du vil vide mere om de generelle bestemmelser for et bestemt ikon, kan du klikke på linket "Læs mere om ikonerne her" og derefter vælge en ønsket sektor.

Læs mere om ikonerne her

Lokalplan

En lokalplan er en detaljeret plan for, hvordan et mindre område i kommunen skal udvikles og fornyes. Lokalplaner udarbejdes med udgangspunkt i kommuneplanen, som sætter retningen for den samlet udvikling i by- og landområder.
Du kan finde en eventuel lokalplan ved at trykke på et farvet område, og derefter trykke på Link til lokalplan i boksen nedenunder. Hvis du ønsker en nærmere afklaring om byggemuligheder, kan du kontakte kommunen.

Læs mere om lokalplaner i Esbjerg kommune her

Kontakt kommunen her

Levende lokalsamfund

Levende lokalsamfund skal sikre den lokale udvikling ved et samarbejde mellem lokalsamfundene og Esbjerg kommune. Udgangspunktet for den lokale udvikling er lokalområdebeskrivelser for alle lokalsamfund i kommunen. En lokalområdebeskrivelse omfatter en beskrivelse og et dynamisk kort over lokalområdet, der viser kommunens gældende samt fremtidige planer, lokalsamfundenes særegne kvaliteter, tilbud og faciliteter.

Læs mere om levende lokalsamfund her

Byroller

Byroller er en inddeling af kommunens byer og inddeles i Hovedby, Kommuneby, Lokalby, Landsby og Sammenhængende bebyggelse. Inddelingen er en måde at arbejde med planlægning for landsbyer i kommunen på. Samtidig er inddelingen med til at sikre, at alle byroller i kommunen er klart defineret, og danner grundlag for planlægning og prioritering.

Læs mere om Byroller her

Kulturmiljøplaner

Et kulturmiljø er et geografisk afgrænset område, der beskriver kulturhistoriske sammenhænge i by og land. Det kan være kirker, byrum med høj værdi, fredede bygninger og meget mere. Esbjerg kommune har registreret 72 kulturmiljøer i hele kommunen. Kulturmiljøerne indgår som et redskab for byggesagsbehandling og lokalplanlægning generelt. Ved at følge nedenstående link, kan du få et overblik over alle kulturmiljøer i Esbjerg kommune og se, om dit eget lokalområde indeholder et eller flere kulturmiljøer.

Kulturmiljøer i Esbjerg kommune

Demografisk data

I det demografiske data kan du orientere dig om fakta for alle hoved- og underområder i kommunen. Det kan for eksempel være aldersfordeling eller samlet antal indbyggere i dit lokalområde. Link under udarbejdelse.

Udvalgte afsnit i kommuneplan 2022-2034

De udvalgte afsnit i kommuneplan 2022-2034 er udvalgte retningslinjer med redegørelser, der tager udgangspunkt i, hvad og hvordan arealer i Esbjerg kommune skal anvendes. De udvalgte afsnit er vurderet at være særlige værdifulde for udviklingen af lokalområderne i Esbjerg kommune.

Landskab - Byggeri i det åbne land

Kultur og fritid - Generelle bestemmelser

Bevaring - Værdifuldt kulturmiljø

Boligområde – Generelle forhold

Ribe Øst

Ribe Øst omfatter hele Tangekvarteret, seminarieområdet samt nybyggerkvarteret ved Klostermarken. Området udgør i 2019 et areal på ca. 251 HA og med omkring 2.793 indbyggere og ca. 1.599 husstande.

Historisk baggrund

Tangekvarteret er den første egentlige bymæssige dannelse uden for bykernen bygget i starten af 1900tallet. Den er beliggende på en let bølget landtange, der både mod nord og syd er afgrænset af vådområder. Tange var tidligere en del af Ribes bymark.

Stedets ånd

Ribe øst ligger centralt i Ribe og er samtidig i tæt kontakt med landskabet. Der er åbne og grønne områder ved eng og vandløb. Stedet har mange historiske byhuse, men her er også parcelhuskvarterer og flere parker. Disse karakterer gør det særdeles attraktivt som bosætningsområde for mange forskellige målgrupper.

Arealanvendelse

Arealanvendelsen i Ribe øst er primært boliger og institutioner.

Bystruktur

Tangekvarteret er en klart defineret selvstændig bydel som følge af den naturlige landskabelige afgrænsning, hvor bebyggelsen er anlagt på en bakkeø umiddelbart øst for bykernen. I Tangekvarteret opførtes fra omkring 1905 og frem en lang række villaer, der i en periode gav området navnet Villabyen. Mod syd afgrænses bydelen af Ribe Å, der løber gennem et rekreativt område. Mod nord ligger landbrugsarealer og fritidscentrets store baneanlæg.
Kvarteret har en grøn og mere åben karakter end Ribe bykerne, men de ældste dele af kvarteret er dog stadig forholdsvis tætte. Jo længere øst man kommer, jo mere åben bliver bebyggelsen. Særligt åbent er der i nybyggerkvarteret Klostermarken nord for Obbekærvej, hvor der udstykkes store grunde til nye parcelhuse. Her er intensionen, at videreføre mange af de kvaliteter der findes i Tangekvarteret men i en nutidig og mere åben udformning.

Arkitektur og facader

Tættest op mod bykernen bygger bebyggelsen på tidstypiske principper med en åben villaby der består af tidstypiske villaer, præget af jugendstil og bedre byggeskik. Herefter udvikler området sig med mere almindelige villaer og rækkehuse, herunder mange boligforeningsbyggerier.

Pejlemærker

Størstedelen af bebyggelsen i Ribe øst er halvanden etages villaer og rækkehuse. Dog danner enkelte større bebyggelser pejlemærker i kvarteret, så som Seminarieområdet, bebyggelsen omkring Ribelund og det tidligere Ribe Sygehus der skiller sig ud både i størrelse og arkitektur. Også kirkegården markerer sig med sit store areal som et pejlemærke i kvarteret. Pejlemærkerne giver en vis dynamik til området og fremmer orienteringen.

Bevaringsværdige sammenhænge

Hele Tangekvarteret er udpeget som særligt værdifuldt kulturmiljø, med Ribelund og tilhørende boligområde som bærende værdier, udover sin egen åbne, grønne karakter. Der er desuden flere isolerede bevaringsværdige sammenhænge, hvor mange er udpeget i kommuneatlas, så som Ribelund, det tidligere Ribe Sygehus, seminariet og diverse sammenhængende boligbebyggelser. Der findes en kulturmiljøplan på Esbjerg kommunes hjemmeside.
https://www.esbjergkommune.dk/borger/kommune--og-byplan/kommuneplan/kulturmiljøplan.aspx

Rekreative og grønne områder

Ribe øst har en grøn karakter og flere af byens større offentlige grønne områder ligger her bl.a. Ribelunds grønne friarealer, Ribes svømmebad og fritidscentrets store baneanlæg. Tangekvarteret ligger desuden i tæt forbindelse med Ribe Å og hele det rekreative miljø i forbindelse hermed.

Trafik og infrastruktur

Tangekvarterets placering tæt på bykernen og denne handelsmuligheder gør det attraktivt at bevæge sig til fod eller på cykel i forbindelse med dagligdagens gøremål. Dog er kvarteret indrettet på bilens præmisser med brede veje uden cykelstier. Særligt på Tangevej, som er hovedfordelingsvejen i området, er biltrafikken intensiv og giver problemer for den bløde trafik.


Den kollektive trafik i Tangekvarteret består af busrute 19, der forbinder området til stationen samt det meste af Ribe by.


Nybyggerkvarteret Klostermarken ligger et stykke væk fra byens handelsmuligheder, men er forbundet med cykelsti til centrum. Der er ingen offentlig transport til og fra området.