Baggrund

Ændringen vil give mulighed for udvikling af Sydvestjyllands Efterskole

Som det ses på kortet omfatter ændringen et område ved Fiskerivej og Kirkebrovej i Bramming

Redegørelse

Kommuneplanændringen skal muliggøre en udvidelse af Sydvestjyllands Efterskole. Efterskolen er etableret i den oprindelige hovedgård, Bramming Hovedgård. Hovedgården er i århundreder blevet kirkebetjent af herremandens egen kirke på den modsatte side af Kirkebrovej, i dag Sct. Knuds Kirke under Bramming Sogn.    

Hovedgården er over årene blevet udbygget med en række nye bygninger og faciliteter. Udbygningen er udelukkende sket mod vest, hvilket har givet det samlede område et meget asymmetrisk udtryk, hvilket står i kontrast til den oprindelige hovedgård.    

Med den planlagte udvidelse vil der skulle opføres nye længer sydøst for den oprindelige hovedgård, hvilket vil give den samlede bygningsmasse et mere balanceret udtryk og i langt højere grad understøtter fortællingen om den gamle hovedgård, der har fået nye funktioner.  Der er arbejdet med byggeriets udtryk således at de nye længer vil fremstå som moderne fortolkninger af staldlænger på en hovedgård. Gennem placering, udformning og materialevalg er der arbejdet med at binde den eksisterende bygningsmasse sammen, så det samlede byggeri fremstår harmonisk.

Jævnfør planlovens bestemmelser består grønt danmarkskort af summen af de fire bindinger særligt værdifuld natur, potentiel natur, økologisk forbindelse og potentiel økologisk forbindelse. Indenfor planområdet findes udpegningerne særligt værdifuld natur og potentiel natur. Arealerne udpeget til særligt værdifuld natur er områder, der allerede er beskyttet af naturbeskyttelseslovens §3 og habitatbekendtgørelsen. Disse fastholdes med kommuneplanændringen som særligt værdifuld natur og indgår fortsat i det grønne danmarkskort. En del af planområdet har tidligere været udpeget som grønt danmarkskort i kategorien potentiel natur på trods af arealets intensive anvendelse som landbrugsareal, skole og boldbaner. Det vurderes, at arealet ikke har potentiale for at udvikle sig til egentlig natur med de nuværende og fremtidige arealanvendelser, hvorfor denne del planlægges i jordbrugsområde. Bindingen potentiel natur ophæves derfor med denne kommuneplanændring.

Planområdet er primært beligger indenfor landskabskarakterområde 651.08 Darum-Gørding og dele af området er udpeget som værdifuldt landskab og større sammenhængende landskab.

Karakterområdet er kendetegnet ved intensivt dyrkede marker og mange læhegn, som omkranser markerne og som skaber mindre landskabsrum. Strukturen i karakterområdet er generelt svag da både markstørrelse, orientering af marker, beplantningshøjde og placering af bebyggelse varierer betydeligt. Samtidig er karakteren svag, da ingen landskabselementer fremstår særlig tydeligt i karakterområdet. Det fremgår desuden af karakterkortlægningen for området, at hovedgården er omdannet til efterskole, og at der kun er få spor tilbage af det gamle hovedgårdslandskab. Karakterområdet vurderes generelt at være robust, dog med en større sårbarhed ved overgangene til de omkringliggende ådale.

Dele af planområdet er udpeget som større sammenhængende landskab for at sikre, at ådalen omkring Holsted Å og Ilsted Å kan opleves som et stort sammenhængende landskab uden større visuelle barrierer. De dele af planområdet, der er udpeget som større sammenhængende landskab ændrer ikke faktisk anvendelse, men den planlagte anvendelse ændres, så den er i overensstemmelse med den nuværende og ønskede fremtidige anvendelse. Der gives ikke mulighed for større ny bebyggelse inden for det større sammenhængende landskab.

Dele af planområdet omkring Ilsted Å og Holsted Å og den gamle hovedgård er ligeledes udpeget som værdifuldt landskab for at sikre oplevelsen af de vandløbsnære arealer og sikre at eventuelt byggeri indpasses i forhold til landskabets karakter og kulturmiljøet.  

Jævnfør kommuneplanens retningslinjer skal de værdifuldelandskaber som udgangspunkt friholdes for nyt byggeri og anlæg. Nødvendigt byggeri skal ifølge kommuneplanen tilpasses så påvirkningen af det omkringliggende landskab vurderes at være ubetydelig. Udpegningen er her stort set sammenfaldende med udpegningen af større sammenhængende landskab, men medtager en større del af parkarealet omkring efterskolen samt et mindre landbrugsareal. Kommuneplanændringen giver ikke i sig selv mulighed for at bygge indenfor planområdet, men vil blive fulgt op af en lokalplan, der fastsætter bestemmelser om bygningers placering, omfang og indpasning i forhold til landskabet og det historiske hovedgårdsmiljø.

Byggeriet trækkes væk fra ådalen og den eksisterende beplantning mellem ådal og bygninger fastholdes, hvorved efterskolen med dens bygninger, udendørsarealer og park vil have en mindre fremtrædende karakter i forhold til det omkringliggende landskab.

Det vurderes, at en udvidelse af efterskolen med det foreslåede byggeri vil højne den samlede oplevelse af landskabet og understøtte fortællingen om en hovedgård etableret ved vandløbets forgreninger, men også en hovedgård, der gennem tiden har fået nye funktioner. Byggeriet vil skabe en bedre balance mellem de historiske bygninger og de nye bygninger således at områdets samlede karakter styrkes. Planen vurderes at være af underordnet betydning for oplevelsen af det værdifulde landskab.

Arealets afgrænsning, omgivelser og rammer for lokalplanlægningen, fremgår af de følgende sider.

I overensstemmelse med Forslag til Ændring 2022.03 udarbejdes Forslag til Lokalplan nr. 21-050-0003.

Indkaldte idéer

I perioden 14-02-2022 til 07-03-2022 var forslaget i idehøring på Esbjerg Kommunes hjemmeside. Her opfordrede byrådet borgerne til at komme med ideer til områdets anvendelse.

Forslag til Ændring

Vedtages forslaget medfører det ændringer i arealanvendelserne og rammerne.

Høringsperioden

Der fastlægges en høringsperiode for kommuneplanændringen på otte uger.

Indenfor høringsperioden indsendes bemærkninger til Esbjerg kommunes høringsportal senest den 03-04-2025.

Særligt beskyttede arter og naturområder (natura 2000)

Natura 2000-områderne er et netværk af internationalt beskyttede naturområder i EU. Natura 2000 er en samlet betegnelse for habitatområder, fuglebeskyttelsesområder og ramsar-områder. Kommuneplanændringen strækker sig ind over natura 2000 udpegningen omkring Holsted Å. Arealer indenfor natura 2000 udpegningen fastholdes som grønt danmarkskort i kategorien særligt værdifuld natur. Kommuneplanændringen følges op med en lokalplan, der sikrer, at ny bebyggelse placeres bagved den eksisterende bebyggelse set i forhold til den beskyttede natur. Det er Esbjerg Kommunes vurdering at projektet ikke vil påvirke habitatområdet Sneum Å eller arterne dets udpegningsgrundlag.

Bilag IV i EU's habitatdirektiv indeholder en liste over udvalgte dyre- og plantearter, som medlemslandene er forpligtet til generelt at beskytte, både inden for og uden for Natura 2000-områderne. Beskyttelsen omfatter de enkelte arter og deres yngle- og levesteder.

Esbjerg kommune har ikke specifikt kendskab til forekomst af bilag IV arter i projektområdet, men kan dog ikke udelukke at enkelte arter kan forekomme eller, at der findes levesteder og rasteområder for arterne i området. Det er i den forbindelse ikke udelukket at der kan findes odder, spidssnudet frø, grøn kølleguldsmed, snæbel og flere arter af flagermus i lokalplanområdet.

Odder er tilknyttet vandløbet og findes i hele Jylland. Derfor antages den også at findes i Sneum Å. Odder er særligt følsom overfor forstyrrelser nær dens ynglepladser. Det er dog Esbjerg kommunes vurdering, at odderen ikke yngler tæt på efterskolen, da arten generelt foretrækker at føde og opfostre sine unger på uforstyrrede lokaliteter. Da odderen er meget mobil og dens territorier og fødesøgningsområder ofte er store, vurderes det at evt. forstyrrelser i form af larm og lysindfald til vandløbet ikke vil påvirke odderens fødesøgning. Det er således Esbjerg Kommunes vurdering at projektet, samlet set ikke vil påvirke odderens levevilkår i området.

Flagermus kan forekomme i lokalplanområdet og er i den forbindelse ofte tilknyttet forskellige former for beplantning eller skov. Derfor er projektområdet blevet undersøgt for egnede levesteder eller rasteområder for flagermus. Der er i forbindelse med besigtigelse af træerne i lokalplanområdet, ikke fundet træer der kan fungere som levesteder for flagermus. Det vurderes derfor, at ved evt. fældning af træer ikke vil påvirke levesteder for flagermus. I forbindelse med undersøgelsen er der fundet potentielle overvintringssteder for bla. sydflagermus i en af bygningerne, som indgår i projektet. Det kunne dog hverken af- eller bekræftes, at bygningen faktisk blev brugt af flagermus.

Da forekomsten af flagermus ikke kan udelukkes, skal der foretages en konkret eftersøgning for flagermus i bygningen inden renovering eller nedrivningen af denne sættes i gang. Det er i den forbindelse ikke givet at renoveringen eller nedrivningen kan foretages som planlagt, hvis der skulle findes flagermus i bygningen på tidspunktet for igangsætningen af arbejdet. Hvis der findes flagermus i bygningen, skal arbejdet således udføres under hensyntagen til flagermusene og i samarbejde med Miljøstyrelsen.

Spidssnudet frø er fundet ca. 1 km fra lokalplanområdet i et moseområde tæt på Sneum Å. Det kan derfor ikke udelukkes at arten lejlighedsvist kan forekomme i området ved efterskolen. Det er dog Esbjerg kommunes vurdering at der ikke findes egnede yngleområder i lokalplanområdet. Evt. forekomster at spidssnudet frø, vil derfor sandsynligvis være på gennemvandring eller overvintrende i området. Af samme grund vurderes det at spidssnudet frø kun vil forekomme meget spredt i lokalplanområdet. Der anvendes paddehegn mellem byggepladsen og bevoksninger og vandløbsnære arealer, hvor spidssnudet frø kan forekomme, for at undgå indvandring af evt. padder til byggepladsen. Det er på den baggrund Esbjerg kommune vurdering at projektet ikke vil påvirke spidssnudet frø eller dens levesteder i området.

Strandtudse og løgfrø findes på lokaliteter inden for 5km fra lokalplanområdet. På baggrund af disse arters levesteders placering, vurderes det at de ikke vil kunne indvandre til lokalplanområdet. Der findes i den forbindelse ingen egnede levesteder for de to paddearter i lokalplanområdet.

Grøn kølleguldsmed er observeret ca. 4 km nord for lokalplanområdet og det kan ikke udelukkes at den forekommer i vandløbet nær efterskolen. Grøn kølleguldsmed er tilknyttet solåbne strækninger med hurtigt strømmende rent vand og med sandet eller gruset bund. Vandløbene skal typisk være mere end et par meter brede for at give optimale betingelser for arten. Det vurderes ud fra bygningernes planlagte placering, størrelse og højde, at der ikke vil være en skyggepåvirkning af vandløbet i en sådan grad, at arealets økologiske funktionalitet for arten vil forringes, og områdets funktion som yngle- og rasteområde vurderes derfor ikke at blive påvirket negativt.

Snæbel forekommer i Sneum å og må derfor antages, lejlighedsvist, at kunne findes i projektområdet. Da projektet ikke vil påvirke vandløbet, er det Esbjerg Kommunes vurdering at artens levesteder eller økologiske funktionalitet, ikke vil blive påvirket.

Miljøvurdering

Kommuneplanændringen er screenet i henhold til miljøvurderingsloven og skal ikke underkastes en miljøvurdering.

Hovedstrukturdel

På kommuneplanens farvede hovedstrukturkort ændres en del af Grønt danmarkskort til Jordbrugsområde. Herudover ændres ISO-linjen for Institutionsstøj. Ændringerne er illustreret på kortet.

Rammedel

Af kortet kan ses at en to dele af enkeltområde 21-050-130 samt en lille del af enkeltområde 21-050-390 sammenlægges til nyt enkeltområde 21-050-400. En lille del af enkeltområde 21-050-390 sammenlægges med enkeltområde 21-050-130. To større dele af enkeltområde 21-050-130 udskilles og sammenlægges med enkeltområde 21-050-390. En mindre del af enkeltområde 21-050-130 udskilles og sammenlægges med enkeltområde 21-050-170.

Følgende rammeområder bliver udlagt i ændringen, hvor anvendelsesbestemmelser og bindinger fremgår:

De nævnte bindinger i rammedelen kan ses på Esbjerg Kommunes WebKort.

PDF

Link