Baggrund
Ændringen vil give mulighed for nye helårsboliger i Novrup
Som det ses på kortet omfatter ændringen et område syd for Novrup By.
Redegørelse
Formålet med kommuneplanændringen er at muliggøre et nyt boligområde i den sydligste del af Novrup med mulighed for etablering af både åben-lav og tæt-lav bebyggelse.
En del af planområdet er allerede udlagt til boligformål og udstykket til to byggegrunde. Derudover er den østlige del af planområdet i kommuneplanen omfattet af udpegningen ”Grønt Danmarkskort”, mens arealet mod vest i kommuneplanen er udlagt til ”grønt rekreativt område”.
Med kommuneplanændringen overføres hele planområdet til boligformål. Dette indebærer, at Grønt Danmarkskort reduceres med ca. 3.635 m2.
Grønt Danmarkskort
Udpegningen Grønt Danmarkskort består af fire temaer; særligt værdifuld natur, potentiel natur, økologisk forbindelse og potentiel økologisk forbindelse. Her er det udpegede areal omfattet af temaerne ”særligt værdifuld natur” og ”potentiel natur”.
Udpegningsgrundlaget for særlig værdifuld natur er alle Natura 2000-områder på land og andre områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser, dvs. § 3-beskyttede områder og fredninger, samt naturmæssig særlig værdifuld skov.
Planområdet grænser op til et § 3-beskyttet overdrev, men der findes ingen beskyttelser inden for planafgrænsningen. Det nærmeste Natura2000 område er Natura 2000-område nr. 89 – Vadehavet, beliggende ca. 880 m sydøst for planområdet. Det er derfor vurderet, at der ikke findes særlig værdifuld natur inden for planområdet og reduktionen af Grønt Danmarkskort ikke vil påvirke udpegningsgrundlaget.
En mindre del af planområdet er desuden udpeget som ”potentiel natur”, idet arealet ligger i forlængelse af det beskyttede overdrev. Planområdet er dog omgrænset af et læbælte, som både visuelt og fysisk definerer arealet og adskiller det fra både overdrevet og den resterende udpegning for ”potentiel natur”.
Da hegnene er en bærende del af områdets særlige kulturmiljø, er disse væsentlige at bevare for eftertiden og vil dermed være hindrende for udbredelsen af de omgivende naturkvaliteter ind i planområdet.
Det vurderes på den baggrund, at den del af udpegningen for Grønt Danmarkskort, som er beliggende inden for planområdet, ikke har væsentlig betydning for den sammenhængende natur og ikke påvirker den samlede udpegning.
Kystnærhedszone
Planområdet ligger inden for kystnærhedszonen med en afstand på ca. 2,5 km nord for kystlinjen.
I forhold til kystlinjen er planområdet beliggende bag jernbane- og industriarealer, hvor der tillades bebyggelse i op til 8,5 m over terræn. planområdet er beliggende i kote 10,5 - 11,5 m DVR90, omtrent samme højde som industriområdet.
Derudover er det tilgrænsende areal syd for planområdet blevet beplantet med klimaskov, som, når den er fuldt opvokset, vil afskærme planområdet fuldstændigt mod syd.
Kommuneplanændringen fastsætter desuden en maks. bygningshøjde på 8,5 m, hvormed bebyggelsen inden for planområdet ikke vil være højere end i erhvervsområdet mod syd.
Da lokalplanområdet således er beliggende bag jernbane- og industriarealer samt skovarealer, er der ikke visuelle forbindelser med kysten.
Lokalplanen inddrager ikke nye arealer til byzone, men fastholder eksisterende områder i byzone. Der vurderes på baggrund af lokalplanområdets beliggenhed og begrænsning af højden på ny bebyggelse, at lokalplanen ikke vil påvirke kystlandskabet.
Arealets afgrænsning, omgivelser og rammer for lokalplanlægningen, fremgår af de følgende sider.
I overensstemmelse med Forslag til Ændring 2023.27 udarbejdes Forslag til Lokalplan nr. 11-030-0006.
Indkaldte idéer
I perioden 17-004-2023 til 12-05-2023 var forslaget i idehøring på Esbjerg Kommunes hjemmeside. Her opfordrede byrådet borgerne til at komme med ideer til områdets anvendelse.
Forslag til Ændring
Vedtages forslaget medfører det ændringer i arealanvendelsen, rammerne og bindingerne.
Høringsperioden
Der fastlægges en høringsperiode for kommuneplanændringen på otte uger.
Indenfor høringsperioden indsendes bemærkninger til Esbjerg kommunes høringsportal senest den 16-04-2025.
Særligt beskyttede arter og naturområder (natura 2000)
Bilag IV-arter er dyr og planter, der ifølge EF-habitatdirektivet kræver særlig beskyttelse. Natura 2000-områderne er et netværk af internationalt beskyttede naturområder i EU. Natura 2000 er en samlet betegnelse for habitatområder, fuglebeskyttelsesområder og ramsar-områder. Kommuneplanændringen vurderes ikke at påvirke natura 2000-områder, bilag IV-arter eller deres yngle- og rasteområder jf. nedenstående redegørelse.
Der er inden for planområdet ikke kendskab til national beskyttet naturarealer og arter. Planområdet ligger ca. 900 m til nærmeste Natura 2000-område. Grundet projektets karakter og afstanden vurderes der ikke at kunne ske påvirkninger af Natura 2000-området. Der vurderes ikke at ske væsentlig påvirkning af yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter ved den nuværende udformning af projektet.
Miljøvurdering
Kommuneplanændringen er screenet i henhold til miljøvurderingsloven og skal ikke underkastes en miljøvurdering.
Hovedstrukturdel
På kommuneplanens farvede hovedstrukturkort ændres en del af Grønt rekreativt område og Grønt danmarkskort til Lavt boligområde. Som følge heraf ændres den planlagte zonegrænse, virksomhedsstøjisolinjen samt bindingerne potentiel natur og særligt værdifuld natur. Ændringerne er illustreret på kortet.
Rammedel
Af kortet kan ses at en mindre del af enkeltområde 11-03-050 og 11-030-051 udskilles og sammenlægges med enkeltområde 11-010-010. Som følge heraf udvides underområdegrænsen.
Følgende rammeområder bliver udlagt i ændringen, hvor anvendelsesbestemmelser og bindinger fremgår:
De nævnte bindinger i rammedelen kan ses på Esbjerg Kommunes WebKort.