Baggrund

Ændringen vil give mulighed for udvidelse af Transformatorstation

Som det ses på kortet omfatter ændringen et område nord for Hovedvej A1 ved Endrup

Redegørelse

Kommuneplanændringen skal danne grundlag for, at Energinets eksisterende højspændingsstation kan udvides i nordlig og sydlig retning. Baggrunden for planlægningen og projektet er en kombination af et konkret behov for at tilslutte to kommende Power-to-X-anlæg samt to kommende havvindmølleparker i Nordsøen til transmissionsnettet. Planlægningen vil desuden fremtidssikre Station Endrup ved at give mulighed for tilslutning af yderligere forbrug eller vedvarende energiproduktion i området. Af tekniske hensyn, er det kun muligt at udvide stationen i nordlig og sydlig retning.

Udvidelsen forudsætter at kommuneplanens arealanvendelse for det nordlige og sydlige udvidelsesområde ændres fra henholdsvis grønt danmarkskort og jordbrugsområde til teknisk anlæg. Den eksisterende kommuneplanramme 20-040-020 ”Teknisk anlæg ved Øskær” vil derfor blive udvidet, og derved inddrage areal fra de tilstødende rammeområder 20-040-050 ”Landområde omkring Omme” og 20-040-060 ”Natur ved Brorsensvej og Øskær”, som tilsvarende beskæres. Der ændres ikke på kommuneplanrammernes gældende bestemmelser vedrørende anvendelse, zonestatus, bebyggelsesomfang mv., men alene på rammeområdernes geografiske afgrænsninger.

Den nordlige del af planområdet er omfattet af kommuneplanens retningslinjer for grønt danmarkskort og retningslinjerne for særligt værdifuld natur i den gældende plan. Natur og naturbeskyttelse er her prioriteret over øvrige interesser og arealerne skal som udgangspunkt friholdes for ny bebyggelse og tekniske anlæg. Kommuneplanændringen medfører, at bindingen særligt værdifuld natur ophæves inden for kommuneplanændringens afgrænsning. Det vurderes at udvidelsen af Station Endrup er af væsentlig samfundsmæssig interesse, idet udvidelsen er en forudsætning for at der kan tilsluttes både PtX-anlæg samt nye havvindmølleparker. Udvidelsen er således væsentlig i forhold til både den grønne omstilling og forsyningssikkerheden. Anlægsprojektet forudsætter dispensation til nedlæggelse af beskyttet natur og etablering af erstatningsnatur. Erstatningsnaturen vil skulle udlægges indenfor grønt danmarkskort, hvor det kan bidrage til realisering af den planlagte natur, eller i direkte tilknytning til udpegning nær projektområdet, hvorved beskyttelsen inden for denne udpegning styrkes.

Den nordlige del af planområdet er omfattet af kommuneplanens retningslinjer for henholdsvis værdifuldt landskab og større sammenhængende landskab. Stationsudvidelsen er i overensstemmelse med retningslinjerne, da der i henhold hertil kan opføres byggeri og anlæg af væsentlig samfundsmæssig interesse, herunder blandt andet anlæg til sikring af forsyningssikkerheden. Derfor opretholdes den nuværende udpegning af kommuneplanens landskabsbindinger. I henhold til retningslinjerne skal nødvendigt byggeri tilpasses landskabet ved placering, skala, arkitektur, materiale- og farvevalg, beplantning og belysning, og tekniske anlæg skal indpasses bedst muligt i terrænet, hvilket vurderes at være tilfældet med stationsudvidelsen. Stationsudvidelsen vurderes helt lokalt at påvirke udpegningerne, men vil med den planlagte placering og omfang ikke påvirke det omkringliggende landskab.

Den nordlige del af planområdet er udpeget som lavbundsareal, det meste i kategorien ”Egnet til genopretning”. Lavbundsarealerne skal jævnfør kommuneplanens retningslinjer friholdes for byggeri og anlæg, der kan forhindre genoprettelse af naturlig hydrologi. I tilfælde af, at det ikke er muligt at undgå at placere bygninger eller anlæg på lavbundsarealer, må der tages hensyn til arealerne gennem udformningen af byggeriet eller anlægget, eksempelvis ved terrænregulering. Målet er at sikre, at et byggeri eller anlæg, som kun berører en mindre del af et lavbundsareal, ikke hindrer en eventuel fremtidig genskabelse af den oprindelige natur på den resterende del af arealet.
Kommuneplanændringen sikrer, at det kun er indenfor rammens afgrænsning, at lavbundsudpegningen ophæves. I forbindelse med den kommende kommuneplanrevision, vil der blive udlagt erstatningsarealer, der ligeledes er egnet til genopretning. Nye lavbundsarealer udpeges på baggrund af en samlet analyse for hele kommunen.

Den sydlige del af området er i dag udlagt som Jordbrugsområde med en bindingen som særligt værdifuldt landbrugsområde. Begge dele ophæves med kommuneplanændringen idet det vurderes, at der er tale om et mindre areal samt at der er væsentlige samfundsmæssige interesser forbundet med stationsudvidelsen, som vægter tungere end hensynet til at sikre jordbrugserhvervet på det pågældende areal.

Arealets afgrænsning, omgivelser og rammer for lokalplanlægningen, fremgår af de følgende sider.

I overensstemmelse med Forslag til Ændring 2022.02 udarbejdes Forslag til Lokalplan nr. 20-040-0001.

Indkaldte idéer

I perioden 06-05-2022 til 03-06-2022 var forslaget i idehøring på Esbjerg Kommunes hjemmeside. Her opfordrede byrådet borgerne til at komme med ideer til områdets anvendelse.

Esbjerg Kommune modtog fire høringssvar. Tre af disse var fra borgere og et fra Miljøstyrelsen. Høringssvarene vil blive behandlet i den videre proces for udarbejdelsen af plandokumenterne.

Særligt beskyttede arter og naturområder (natura 2000)

Bilag IV-arter er dyr og planter, der ifølge EF-habitatdirektivet kræver særlig beskyttelse. Natura 2000-områderne er et netværk af internationalt beskyttede naturområder i EU. Natura 2000 er en samlet betegnelse for habitatområder, fuglebeskyttelsesområder og ramsar-områder. Kommuneplanændringen vurderes ikke at påvirke natura 2000-områder, bilag IV-arter eller deres yngle- og rasteområder jf. nedenstående redegørelse.

Lokalplanområdet berører ca. 2 ha eng registreret som beskyttet efter naturbeskyttelsesloven. Etablering af det ønskede anlæg vil medføre at engen nedlægges som beskyttet natur. Den lovbundne vurdering af projektets betydning for Natura 2000-områder og bilag IV-arter skal foretages, men forventes ikke på det foreliggende grundlag at have nogen væsentlig betydning.

Planerne er screenet og er væsentlighedsvurderet efter Habitatdirektivet (Direktiv 92/43/EØF af 21. maj 1992 fra Rådet for de europæiske fællesskaber). Begrundelsen er, at lokalplanområdet har en afstand til nærmeste Natura 2000-habitatområde på ca. 660 meter. Emnet er belyst i miljøvurderingsrapporten, hvor det med udgangspunkt i feltundersøgelser er vurderet, at ingen Natura 2000-områder vil blive påvirket af planerne og projektet.
Der er ikke registreret beskyttede arter samt egnede yngle- og rasteområder inden for plan- og projektområdet. Der er registreret flere søer i nærheden af plan- og projektområdet, som er vurderet egnet som yngleområder for bilag IV-arter, og i én sø er der fundet haletudser fra brun frø. Anlægsarbejder vil foregå i dagtimerne, mens paddernes vandring finder sted om natten, og der vil desuden blive opsat paddehegn omkring byggeområdet. Plan- og projektområdet har ikke et omfang og en udstrækning, der medfører, at bilag IV-arter afskæres fra at vandre mellem deres raste- og yngleområder. Projektet vurderes derfor hverken i anlægs- eller driftsfasen at indebære en beskadigelse af yngle- og rasteområder for de relevante bilag IV-arter i deres naturlige udbredelsesområde, hvorfor påvirkningen vurderes at være ubetydelig.

Miljøvurdering

Kommuneplanændringen er screenet i henhold til miljøvurderingsloven og der er truffet afgørelse om at planforslaget skulle underkastes en miljøvurdering. Der er derfor udarbejdet en miljørapport som er fremlagt i offentlig høring i samme periode som planforslaget.

Vedtagelse af Ændringen

I forbindelse med den offentlige høring er der kommet to bemærkninger, som ikke medfører ændringer i kommuneplanen.

Ændringen er vedtaget endeligt uden justeringer.

Hovedstrukturdel

På kommuneplanens farvede hovedstrukturkort ændres en del af Grønt Danmarkskort og Jordbrugsområde til Teknisk anlæg og et mindre del af Teknisk anlæg ændres til Jordbrugsområde, derved ændres Lavbundsarealet, Særligt værdifuldt landbrugsområde og Virksomhedsstøjisolinjen. Ændringerne er illustreret på kortet.

Rammedel

Af kortet kan ses at, en del af enkeltområde 20-040-060 samt to dele af enkeltområde 20-040-050 udskilles og sammenlægges med enkeltområde 20-040-020. Mindre del af enkeltområde 20-040-020 udskilles og sammenlægges med enkeltområde 20-040-050.

Følgende rammeområder bliver udlagt i ændringen, hvor anvendelsesbestemmelser og bindinger fremgår:

De nævnte bindinger i rammedelen kan ses på Esbjerg Kommunes WebKort.

PDF

Link