Baggrund
Ændringen vil give mulighed for ændringer i hovedstrukturens redegørelse samt genregistrering af 10 bevaringsværdige bygninger i Esbjerg kommune.
Redegørelse
Kommuneplanændringen omhandler ændringen af bevaringsværdien for i alt 10 bygninger flere steder i Esbjerg Kommune samt en justering af en redegørelsestekst i kommuneplanens hovedstruktur.
Bevaringsværdige bygningers bevaringsværdi fastlægges med SAVE-metoden. Bygninger i SAVE-kategorierne 1-5 vises på kommuneplanens kort. Når flere bygninger, som i dette tilfælde, bliver genvurderet og får ændret deres bevaringsværdi, iværksættes der en kommuneplanændring.
Denne kommuneplanændringen giver herudover anledning til at få præciseret den redegørelsestekst i kommuneplanens hovedstruktur, der omhandler den løbende opdatering af de bevaringsværdige bygningers bevaringsværdi. Ændringen gælder retningslinje BE. 7 Opdatering af data om bevaringsværdige bygninger, hvor retningslinjen lyder som følger:
”Der skal ske en løbende opdatering af vurderingsskemaer for og registreringer af bevaringsværdige bygninger”.
Den tilhørende redegørelse lyder som følger:
”Der foretages løbende genvurdering af registrerede bevaringsværdige bygninger i forbindelse med lokalplanlægning og ved enkeltsagsbehandling, der har et væsentligt omfang. Enkeltsagsbehandling vil typisk være ansøgninger om nedrivning eller ændring af en bygning. Ved lokalplanlægning vurderes alle bygninger. I fald det giver anledning til ændringer i bevaringsværdien, vil det afføde en kommuneplanændring med deraf følgende offentlig høring. Ved enkeltsagsbehandling vil ejeren blive orienteret direkte om kommunens nyvurdering af bygningen.”
Der er behov for at redegørelsen præciserer retningslinjens udsagn om, at vurderingsskemaer og registreringer løbende opdateres. Derfor ønskes ovenstående redegørelsestekst suppleret med oplysningen om, at enkeltsagsbehandlinger, der medfører gen- eller nyvurderinger af bevaringsværdige bygningers bevaringsværdi, følges op af en justering af udpegningerne i kommuneplanen. Det vil sige, at ovenstående redegørelsestekst suppleres med følgende sætning:
”Ændringen justeres efterfølgende i kommuneplanen”
Særligt beskyttede arter og naturområder (natura 2000)
Bilag IV-arter er dyr og planter, der ifølge EF-habitatdirektivet kræver særlig beskyttelse. Natura 2000-områderne er et netværk af internationalt beskyttede naturområder i EU. Natura 2000 er en samlet betegnelse for habitatområder, fuglebeskyttelsesområder og ramsar-områder. Kommuneplanændringen vurderes ikke at påvirke natura 2000-områder, bilag IV-arter eller deres yngle- og rasteområder jf. nedenstående redegørelse.
Der er inden for planområdet ikke kendskab til national beskyttet naturarealer og arter. De bevaringsværdige bygninger har forskellige afstande til Natura 2000-område. Grundet projektets karakter vurderes der ikke at kunne ske påvirkninger af Natura 2000-området. Der vurderes ikke at ske væsentlig påvirkning af yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter ved den nuværende udformning af projektet.
Miljøvurdering
Kommuneplanændringen er screenet i henhold til miljøvurderingsloven og skal ikke underkastes en miljøvurdering.
Vedtagelse af Ændringen
I forbindelse med den offentlige høring er der kommet to bemærkninger til kommuneplanændringen. De to bemærkninger medfører ikke ændringer i planen.
Ændringen er vedtaget endeligt uden justeringer.
Registrering
Af følgende liste, kan ses hvilke bygninger der er blevet nyvurderet eller genvurderet.