Gammelby
Gammelby er afgrænset mod nord af Jernbanen, mod syd af havnen og Mådevej. Mod øst grænser området op mod Jernevej og Måde og mod vest grænser området op langs Grundtvigs Alle og Søndergårds Alle.
Historisk baggrund
Gammelby er oprindeligt en landsby i Jerne Sogn bestående er nogle få gårde liggende omtrent, hvor Skolebakken møder Darumvej i dag. Først i 1920’erne tog udviklingen fart, man begyndte at bygge til den oprindelige landsby, og området udviklede sig op gennem århundredet til at være en forstad til Esbjerg, primært med erhverv.
Finnebyen ligge i et værdifuldt kulturmiljø, de 50 finske træhuse blev bygget i årene 1945-50. Husene ligger på række og med samme vinkel i forhold til vejen og udgør en homogen bebyggelsesstruktur med to forskellige hustyper.
Stedets ånd
Gammelbyområdet er i dag primært et erhvervsområde, men langs Darumvej finder man stadig små levn af den landsby, der eksisterede på stedet, før Esbjerg blev til. Boligområdet i Gammelby bliver ofte omtalt som bydel med rigtig Esbjergensisk sjæl.
Arealanvendelse
Størstedelen af Gammelby er udlagt til erhvervsområde. Derudover er der langs Darumvej udlagt et område til lokalcenter og et mindre lokalcenter ved Bøndergårdsvej. Et mindre bydelscenter langs Storegade Enkelte områder er desuden udlagt til offentlige institutioner og grønne byområder. Mod syd er der udlagt et større erhvervsområde.
Bystruktur
Strukturen i området er rationel, det skal være praktisk, hurtigt og effektivt at komme rundt i erhvervsområdet. Skalaen på bebyggelse, rum og veje er stor, med udtagelse af området omkring Darumvej, hvor bydelscenteret danner et bymæssigt område med beboelse, butikker mm. omtrent der, hvor landsbyen Gammelby i sin tid lå.
Arkitektur og facader
Ud over området omkring bydelscenteret består bebyggelsen i området udelukkende af industribyggeri.
Bydelscenteret, der udspringer af den tidligere landsby, blev udbygget først, og her finder man både bedre byggeskik villaer, mindre byhuse samt parcelhuse bygget fra omkring 1920 og frem til 1950’erne. Skalaen er lille og området er indrettet, så det er let at færdes til fods eller på cykel.
Sidenhen er industrien bygget, primært i de sidste 50 år. Store arealer bruges i dag til opbevaring. Skalaen i industriområdet er stor og området er indrettet til færdsel i bil, lastbil eller i større maskiner. Her er planlægningen praktisk og rationel i forhold til brugen af området.
Pejlemærker
Forbrændingsanlægget, der ligger i den østlige kant af området, danner et klart pejlemærke i bydelen både på grund af dets arkitektur og volumen.
Bevaringsværdige sammenhænge
Den bymæssige bebyggelse langs Darumvej er en fin sammenhæng, der bør bygges videre på.
Der er flere isolerede bevaringsværdige sammenhænge i Østerbyen, særligt fra tiden lige efter anden verdenskrig. Finnebyen og parcelhusene Brorsonsvej er f.eks. fine eksempler på mindre og tætte parcelhusbebyggelser, som er attraktive og fungerer rigtig godt.
Rekreative og grønne områder
Paradissøerne er områdets store grønne byområde. Søerne danner afslutningen på en af de grønne kiler i Esbjerg og er et naturskønt område, der benyttes af hele Esbjergs befolkning. Her er mulighed for at fiske, gå en tur i rolige omgivelser eller bare nyde en picnic på en af de store grønne plæner.
Trafik og infrastruktur
De mest trafikerede veje igennem Gammelby er Gammelby Ringvej, Estrupvej og Jernevej, der alle er hovedforbindelser fra Esbjerg by til landevejen syd på og motorvejen vestpå. Derudover benyttes Darumvej i høj grad af områdets beboere.
Området er godt forbundet til det kollektive transportsystem med flere busruter kørende igennem området.