Oversvømmelsesrisiko og klimatilpasning (KL)

Klimatilpasning er rettidig omhu

Politiske mål

Det politiske mål om samarbejde udgår som følge af et ønske om at fokusere kommuneplanen på fysiske forhold.

Retningslinjer

KL. 3 Oversvømmelsesrisiko (forsl.) KL 5: Afværgeforanstaltninger ved planlægning i områder med håndterbar oversvømmelsesrisiko. Retningslinjen bliver med ændringen ikke længere kortmarkeret. Redegørelsesteksten ændres med baggrund i den reviderede oversvømmelseskortlægning. Retningslinjen omfatter krav om afværgeforanstaltninger ved planlægning for ny bebyggelse i områder med håndterbar oversvømmelsesrisiko.

KL. 4 Vanddisponeringsplaner udgår som selvstændig retningslinje, men samles op i (forsl.) KL 1: Risikokortlægning af bebyggede områder og (forsl.) KL 2: Udarbejdelse af klima og risikostyringsplaner.

KL. 8 Klimatilpasning og byudvikling udgår. Dele af redegørelsesteksten indgår i (forsl.) KL 5: Afværgeforanstaltninger ved planlægning i områder med håndterbar oversvømmelsesrisiko.

KL. 10 Sikring af bygninger og infrastruktur (forsl.) KL 2: Udarbejdelse af klima- og risikostyringsplaner. Retningslinjen er præciseret og redegørelsesteksten har fået mere indhold blandt andet fra KL. 4 Vanddisponeringsplaner.

KL. 11 Stormflodssikringszone udvides til to retningslinjer (forsl.) KL 9: Stormflodssikring Højvandsmur og (forsl.) KL 10: Stormflodssikring Havnestrøget. Ændringen sker fordi der siden sidste revision er udarbejdet et forprojekt til stormflodssikring i form af fase 1 og 2. Fase 1 af stormflodssikringen forventes etableret i perioden 2026-27, og linjeføringen ligger dermed fast som et forløb på vandsiden af H E Bluhmes Vej og Adgangsvejen fra Esbjerg Strand mod nord til Niels Juels Gade mod syd. Fase 2 forventes etableret i perioden frem mod 2065, og undervejs vil det mere præcise forløb af strækningen blive fastlagt. Stormflodssikringszonen omfatter forventet fase 3 med sikring mod nord og syd.

KL. 18 Samarbejde med nabokommuner om vandløb og KL. 19 Kystbeskyttelsens organisering udgår som følge af et generelt ønske om at forenkle og forkorte kommuneplanen.

Sikring mod oversvømmelse og øvrige klimabetingede risici skal bidrage til at gøre Esbjerg Kommune robust i forhold til fremtidens klimatiske udfordringer.

Klimatilpasning tager hensyn til vandets naturlige veje og arbejder aktivt med at lade disse indgå som værdiskabende og multifunktionelle elementer i arealanvendelsen.

Oversvømmelsesrisiko indgår som en del af helhedsplanlægning for byudvikling og ny anlæg.

Afværgeforanstaltninger mod oversvømmelse må ikke skubbe vandet til naboarealer eller skubbe udgiften til fremtidige grundejere af et område, der byudvikles.