Inkluderende levesteder med muligheder for alle borgere
Politiske mål
Det fremgår af Esbjerg Kommunes Boligpolitik, at Esbjerg Kommune generelt skal arbejde med at fremme social bæredygtighed på tværs af alle boligområder i kommunen. Dette politiske ønske følges op i kommuneplanens tema Boligområde (BO). Målsætningen om socialt bæredygtige boligområder udgår derfor her.
Retningslinjer
ST. 1 Dialog, ST. 4 Sektorplanlægning af sociale tilbud og ST. 9 Housing First udgår som følge af et generelt ønske om at fokusere og forkorte kommuneplanen.
ST. 5 Varieret boligudbud i by- og landmæssige miljøer (forsl.) ST 3: Boligforankrede sociale indsatser. Retningslinjen er blevet udvidet til generelt at omfatte de mange forskellige former for sociale indsatser, som er forankret i almindelige boliger. Begrebet ’boligforankrede sociale indsatser’ indgår i rammeanvendelsesteksterne i boligområder, i centerområder og i landsbyer.
ST. 6 Botilbud til voksne med særlige behov, ST. 7 Aflastningstilbud og døgninstitution for børn og unge sammenlægges og flyttes til ST. 8 (forsl.) ST 4: Socialt tilbud, for dermed at sikre at al baggrundsinformationen om sociale tilbud findes i redegørelsen til ST. 8 (forsl.) ST 4:.
ST. 10 Sociale bæredygtige boligområder udgår her, fordi målsætningen er flyttet til temaet Boligområde (BO).
ST. 11 (forsl.) ST 5: Jobcentertilbud. I redegørelsen udgår oplistningen af navngivne tilbud som følge af et ønske om at fokusere og forkorte kommuneplanen.
Der er generelt sket sproglige justeringer i både retningslinjer og redegørelser. Med henblik på at skabe en mere tilgængelig og fokuseret kommuneplan er redegørelsestekster forkortet, hvor det har været muligt.
Tekniske forandringer givet af Plandata
For at anvende Plandatas begreb ændres begrebet ’Offentligt område’ til ’Offentlige formål’. Dette er konsekvensrettet gennem kommuneplanen.
Alle borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse eller særlige sociale udfordringer skal have en bolig og skal have mulighed for at deltage i samfundslivet på lige fod med andre.
En tryg opvækst for alle børn og unge understøttes af tidlige, forebyggende og koordinerede indsatser samt sammenhæng og smidige overgange mellem tilbud i kommunen.
Lokale løsninger med mindst mulig indgriben og med fokus på individuelle og fleksible indsatser, der er tilpasset borgerens konkrete situation og behov, kendetegner den nødvendige støtte og omsorg.


Generelle forhold
ST 1: Placering af sociale tilbud
Sociale tilbud skal placeres i områder, der er udlagt til offentlige formål.
Tilbud under barn-ung-voksen varierer i størrelse. Sociale indsatser og funktioner kan indeholdes i en lejlighed, en opgang eller et parcelhus og vil kunne passes ind i eksisterende boligområder uden at dette forudsætter en reservation i kommuneplanen. Sociale tilbud er af en størrelse og en tyngde, som kræver opretholdelse og drift af et større tilbud.
Sociale tilbud omfatter flere bygninger eller en større samlet bygningsmasse samt udendørs opholdsarealer. Der reserveres plads til sociale tilbud i områder til offentlige formål. Områdernes anvendelse er forbeholdt offentlige og almennyttige tilbud, og der kan derfor ikke etableres private boliger i områderne. Der gives mulighed for serviceerhverv samt mindre caféfunktioner og butiksudsalg i det omfang, disse har tilknytning til områdets tilbud. Områdernes fordeling til offentlige og almennyttige tilbud sker i samarbejde med sektorerne.
Sektorplanlægningen er et væsentligt redskab til at sikre, at der til stadighed er nok areal i områder til offentlige formål til at dække det aktuelle og det fremtidige behov. Ved nyetablering søges der sikret et så stort areal, at fremtidige udbygningsbehov er dækket til en vis grad. Omkring eksisterende offentlige og almennyttige tilbud søges områder til offentlige formål af samme grund fastholdt.
ST 2: Placering og byroller
Placering af sociale tilbud og funktioner sker med afsæt i byrollerne.
Esbjerg Kommunes kommuneplan opererer med følgende byroller:
- Landsdelscenter og hovedby: Esbjerg
- Kommuneby: Ribe og Bramming
- Lokalby (byzone) som fx Gredstedbro eller Egebæk-Hviding
- Landsby (landzone) som fx Vester Vedsted eller Hostrup-Kokspang
- Sammenhængende bebyggelse i det åbne land
Byrollerne har en betydning for, hvor sociale tilbud placeres. De fleste og største tilbud ligger i Esbjerg, Bramming og Ribe.
Det specialiserede børneområde arbejder kontinuerligt på at udvikle de sociale tilbud til børn og unge med betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne samt børn, unge og familier i udsatte positioner. Der arbejdes, jævnfør den gældende politik for området, med etablering af lokale løsninger i både by- og landdistriktsområder, alt efter det konkrete behov. Nedlæggelse af eksisterende sociale tilbud sker på baggrund af ændrede behov eller vigende efterspørgsel.
På det specialiserede voksenområde er der ligeledes en løbende udvikling og tilpasning af sociale tilbud efter behov. Der er fokus på borgernes behov, bygningernes stand og geografiske placering. Når behovet for botilbud indenfor en periode er større end den bygningsmæssige kapacitet, undersøges behovet for at etablere nye botilbud tilknyttet allerede eksisterende tilbud. Hvis behovet har en midlertidig karakter, undersøges alternative muligheder.
ST 3: Boligforankrede sociale indsatser
Boligforankrede sociale indsatser skal underordne sig det omkringliggende boligområde.
Borgere med særlige behov skal gennem sektorplanlægningen sikres et varieret boligudbud.
Boligforankrede sociale indsatser er sociale indsatser, som mindre boenheder eller indsatser som anbringelser, aflastning og støtte, der finder sted i et hus eller en lejlighed, der ligger iblandt lignende boligtyper. De boligenheder, hvori der finder boligforankrede indsatser sted, skal underordne sig de omkringliggende boligområders form og funktion. Indsatsen må således ikke kræve, at der etableres ekstra parkering, tilkørselsmuligheder for varelevering eller lignende.
Boligforankrede sociale indsatser begrundes i et ønske om, at Esbjerg Kommune skal være et tilgængeligt og inkluderende levested, hvor voksne med særlige behov har mulighed for at deltage i samfundslivet på lige fod med andre. Disse ønsker kræver, at boligudbuddet i lokalsamfundene i byen eller på landet kan fungere som en funktionel og meningsfuld base for den enkelte borger.
Boligforankrede sociale indsatser i både by og på land skal således sikre den overordnede målsætning om, at alle mennesker i Esbjerg Kommune skal have mulighed for et godt og aktivt liv.
Boligforankrede sociale indsatser er en dynamisk og let flytbar størrelse, der ikke kortmarkeres i kommuneplanen. Der gives mulighed for boligforankrede sociale indsatser i alle boligområder, centerområder og i landsbyer.
ST 4: Socialt tilbud
Der skal sikres areal til og udfoldelsesmuligheder for sociale tilbud til børn, unge og voksne på det specialiserede socialområde.
Socialt tilbud fremgår af kommuneplankortet som en bestemmelse.
Sociale tilbud defineres som de aktiviteter indenfor det specialiserede socialområde for børn, unge og voksne, der har behov for et ikke-flytbart fysisk anlæg eller bygning. Det vil sige, at et socialt tilbud kan defineres som en organisation, der leverer ydelser enten i, eller med udgangspunkt fra, et fysisk anlæg eller bygning, og som derfor forudsætter en reservation enten i form af anvendelse af eksisterende bygningsmasse eller i form af reservation af arealer til barmarksprojekter.
Det specialiserede børne- og ungeområde omfatter sociale tilbud for børn og unge med betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne samt børn, unge og familier i udsatte positioner. Her er sociale tilbud fx aflastning og/eller anbringelse på et børne- og ungehjem.
Voksenområdet omfatter tilbud, hvor voksne borgere med varig eller midlertidig nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne eller sociale problemer modtager hjælp, omsorg og støtte. Målgrupperne er borgere med fysiske og psykiske udviklingshandicap og udviklingsforstyrrelser, psykisk sårbare borgere og udsatte borgere med sociale problemer, fx misbrug og hjemløshed. Her er sociale tilbud fx botilbud efter serviceloven eller almenboligloven samt beskæftigelsestilbud og aktivitets- og samværstilbud efter serviceloven. Der kan også være tale om visse former for behandlingstilbud til voksne med misbrug eller psykisk sårbarhed samt socialt udsatte voksne.
Ved reservation af areal til sociale tilbud vil følgende kriterier, alt efter målgruppens behov, være i fokus:
- At tilbuddet passer til målgruppens fysiske behov
- At tilbuddet passer til det område, det placeres i
- Afstand til byområde
- Afstand til kollektiv trafik /mobilitetsknudepunkt
- Afstand til indkøbsmuligheder
- Afstand mellem botilbud og borgernes beskæftigelsestilbud eller aktivitets- og samværstilbud
- Aktiviteter i frivilligt regi
- Afstand til misbrugsbehandling (hvor det er relevant)
- Eventuelt nabohensyn
- Grundarealets størrelse skal give mulighed for en passende afstand mellem de boliger, der ønskes opført i botilbuddet og for at bygge større enheder
- Prisen på grundarealet
En meget stor del af Esbjerg Kommunes arbejde med det specialiserede socialområde for både børn, unge og voksne udgøres af sociale indsatser. Sociale indsatser defineres som aktiviteter, hvor ’nogen’ leverer ’noget’ til ’en modtager’. På børneområdet kan det fx være hjemmebaserede indsatser, mens det på voksenområdet kan være indsatser i forhold til at mestre hverdagslivet fx via gruppebaserede aktiviteter i det offentlige rum. Det vil sige, at der er tale om aktiviteter, der ikke medfører et behov for en arealreservation til bygninger og anlæg. Så mens sociale indsatser udgør en væsentlig del af sektorens sektorplanlægning, har de sociale indsatser ikke den fysiske relation, der gør dem relevante i kommuneplanen.
Sociale tilbud placeres typisk i kommuneplanens områder til offentlige formål, da sociale tilbud kan være vanskelige at indpasse i eksisterende bolig- eller centerområder.
ST 5: Jobcentertilbud
Der skal sikres areal til og udfoldelsesmuligheder for jobcentertilbud.
Jobcentertilbud fremgår af kommuneplankortet som en bestemmelse.
Jobcentertilbud skal understøtte Jobcentrets overordnede formål, men er i øvrigt meget forskellige. Mens hovedbygningen fremtræder som et kontordomicil, fremtræder Jobcentrets øvrige tilbud med mere blandede funktioner som opholdsrum, kontorer og undervisningslokaler. Der er udelukkende reserveret areal til vanskeligt flytbare jobcentertilbud.
De markerede jobcentertilbud er placeret i forskellige arealanvendelser, der afspejler tilbuddenes forskellige karakter.