Indhold
På denne side finder du et klikbart, digitalt og dynamisk kort, der viser de lokale særegne kvaliteter ved lokalområdet samt de planlagte og aktuelle planer. Der er også en brugervejledning til kortet, information om kulturmiljøplaner, demografiske data om lokalbefolkningens størrelse, sammensætning og fordeling, udvalgte afsnit i kommuneplanen, som er særligt relevante for udviklingen af lokalområderne i Esbjerg kommune og en lokalområdebeskrivelse.
Aktuelle planer for dit lokalområde
Kortet nedenfor viser de nuværende planer for dit område, og hvordan forskellige områder vil blive eller bliver brugt. For eksempel betyder den røde farve, at der er eller er planlagt boliger for området, mens olivenfarven betyder, at der er mulighed for aktiviteter og erhverv, der naturligt passer ind i landsbyens miljø. Det er dog ikke sikkert, at begge farver er vist på kortet, da dette afhænger af hvilken type by man bor i, som nærmere beskrevet i afsnittet om byroller.
Herunder finder du en guide til at forstå farverne og ikonerne på kortet.
Arealanvendelse
Arealanvendelse handler om, hvad et bestemt område skal bruges til. Farverne på kortet viser disse forskellige formål, både nuværende og planlagte. Du kan se, hvad hver farve betyder i signaturforklaringen øverst til højre på kortet. Hvis du vil vide mere om et bestemt område, kan du klikke på det og derefter gå til linket "Retningslinjer med redegørelser", som indeholder detaljer om planerne for området. Du kan også klikke på linket "Kommuneplanens rammedel 2022-2034", som fortæller, hvad og hvor meget der kan bygges. Hvis der er en lokalplan for området, er det vigtigt at kigge i den, da den også bestemmer, hvordan området kan bruges. Du kan finde mere information om lokalplaner i afsnittet "Lokalplan" nedenfor.
Læs mere om arealanvendelse her
Ikoner
På kortet er der ikoner, der viser forskellige kommunale tilbud. Hvis du klikker på et ikon, kan du læse mere om, hvad det tilbud indeholder. Signaturforklaringen på kortet fortæller, hvad hvert ikon betyder. Hvis du vil have mere information om de generelle regler for et bestemt ikon, kan du klikke på linket "Læs mere om ikonerne her" og derefter vælge den sektor, du er interesseret i.
Lokalplan
En lokalplan er en detaljeret plan for, hvordan et specifikt område i kommunen skal udvikles og forbedres. Disse planer tager hensyn til den overordnede udvikling i by- og landområder, som er fastlagt i kommuneplanen. Hvis du vil se en lokalplan for et bestemt område, kan du klikke på det farvede område på kortet og derefter klikke på "Link til lokalplan" i boksen nedenfor. Hvis ikke der kommer et link til lokalplan frem, er det fordi, der ikke er en lokalplan for det område, du har valgt. Hvis der ikke er en lokalplan, er det kommuneplanen og bygningsreglementet, der er gældende. Hvis du har spørgsmål om byggemulighederne, kan du kontakte kommunen for yderligere oplysninger.
Læs mere om lokalplaner i Esbjerg kommune her
Høringsportalen
Høringsportalen giver dig mulighed for at følge med i, hvad der sker i dit lokalområde. Her kan du nemt finde oplysninger om nye sager i offentlig høring, afgørelser og planlagte borgermøder. Portalen giver dig et hurtigt overblik over sager og deres klagefrister, så både borgere og virksomheder nemt kan holde sig opdaterede og blive hørt i kommunens beslutninger. Du kan tilmelde dig nyhedsopdateringer og modtage en e-mail, hver gang der oprettes en ny høring, afgørelse eller et borgermøde i dit område. Derudover kan du finde tidligere sager i arkivet.
Læs mere og se Esbjerg kommunes høringsportal her
Levende lokalsamfund
Levende lokalsamfund skal sikre den lokale udvikling ved et samarbejde mellem lokalsamfundene og Esbjerg kommune. Udgangspunktet for den lokale udvikling er lokalområdebeskrivelser for alle lokalsamfund i kommunen. En lokalområdebeskrivelse omfatter en beskrivelse og et dynamisk kort over lokalområdet, der viser kommunens gældende samt fremtidige planer, lokalsamfundenes særegne kvaliteter, tilbud og faciliteter.
Læs mere om levende lokalsamfund her
Byroller
Byer i kommunen kategoriseres som Hovedby, Kommuneby, Lokalby, Landsby og Sammenhængende bebyggelse. Denne kategorisering er en måde at strukturere planlægningen for landsbyerne i kommunen på. Samtidig sikrer denne opdeling, at byrollerne er tydeligt defineret, og danner grundlag for planlægning og prioritering.
Kulturmiljøplaner
Et kulturmiljø er et geografisk afgrænset område, der beskriver kulturhistoriske sammenhænge i by og land. Det kan være kirker, byrum med høj værdi, fredede bygninger og meget mere. Esbjerg kommune har registreret 72 kulturmiljøer i hele kommunen. Kulturmiljøerne indgår som et redskab for byggesagsbehandling og lokalplanlægning generelt. Ved at følge nedenstående link, kan du få et overblik over alle kulturmiljøer i Esbjerg kommune og se, om dit eget lokalområde indeholder et eller flere kulturmiljøer.
Kulturmiljøer i Esbjerg kommune
Demografisk data
I demografiske data kan du finde information om alle hoved- og underområder i kommunen. Det kan inkludere ting som aldersfordeling og det samlede antal indbyggere i dit lokalområde. Et link er under udarbejdelse.
Udvalgte afsnit i kommuneplan 2022-2034
De udvalgte afsnit i kommuneplan 2022-2034 er udvalgte retningslinjer med redegørelser, der beskriver, hvad og hvordan arealer i Esbjerg kommune skal anvendes. De udvalgte afsnit er blevet identificeret som særlig værdifulde for udviklingen af lokalområderne i Esbjerg kommune.
Landskab - Byggeri i det åbne land
Kultur og fritid - Generelle bestemmelser
Bevaring - Værdifuldt kulturmiljø
Boligområde – Generelle forhold
Hvilket lokalråd hører mit lokalområde til
Klik på linket "Kort over lokalråd i Esbjerg kommune" for at se hvilket lokalråd dit lokalområde hører til. Husk at zoome ind for at se navnene på lokalrådene. Nedenfor er der også et link med kontaktoplysninger til lokalrådene.
Lokalområdebeskrivelse
Vester Vedsted by
Vester Vedsted er en velbevaret landsby med en særlig grøn karakter og en tæt kontakt til landskabet. Landsbyen, kendt for sine bevaringsværdige bygninger og plantager, har en harmonisk blanding af ældre gårde og nyere byggeri. Vejene og stiforbindelserne understøtter landsbyens intime atmosfære, og naturen spiller en central rolle i byens identitet. Vester Vedsted er omgivet af rekreative områder som Vester Bjerge og Vester Vedsted Bjergplantage, og har en tæt forbindelse til Vadehavet, hvilket bidrager til både lokal trivsel og turisme.
Karakteristik
Vester Vedsted er en unik landsby, der ligger i det flade marskområde tæt på Vadehavet. Landsbyen er omgivet af plantager, som skaber en skovagtig atmosfære og danner en smuk kulisse omkring husene, der ligger samlet i små klynger langs de snoede veje. Denne frodige grønne ramme står i kontrast til det åbne marsklandskab, hvilket forstærker oplevelsen af begge dele.
Udover skovstemningen har Vester Vedsted også åbne grønne områder, hvor marsklandskabet trænger ind i byen og bevarer udsigten til horisonten. Vester Vedsted Bæk, som løber gennem landsbyen, er også et vigtigt element. Disse karaktertræk er vigtige for både landskab og landsby og bør bevares.
På Vester Vedsteds hjemmeside står der: ”Vester Vedsted - horisonternes landsby”. Her er der højt til himlen, både i naturen og i fællesskabet. Mennesker, der vælger at bo her, vælger bevidst en smuk og idyllisk landsby midt i en unik natur med oplevelser som at se horisonten, nyde stilheden, opleve stjernehimlen, og se sort sol og sæler.
Vester Vedsted ligger 7 km sydvest for Ribe, centralt i forhold til større byer i Syd- og Sønderjylland, som kan nås på under en time i bil. Der er busforbindelser til og fra landsbyen med stoppested ved Ungdomshøjskolen. Navnet Vedsted stammer fra 1240 og betyder "skov" eller "bebyggelsessted i skoven".
Der er gjort mange jernalderfund i området, og efter krigen i 1864 blev Vester Vedsted et grænsesogn. Den tyske besættelsesmagt anlagde flere bunkere under 2. Verdenskrig, som stadig er i god stand.
Vester Vedsted Kirke stammer fra 1175, og landsbyens tidligere skole fungerer nu som forsamlingshus. Ungdomshøjskolen ved Ribe, oprettet i 1895, er en vigtig del af landsbyen.
I dag er der få store gårde og enkelte små erhverv i landsbyen. Vadehavscentret, som ligger i udkanten, spiller en vigtig rolle for turismen. Byen består hovedsageligt af ejerboliger, og mange af bygningerne er bevaringsværdige. Selvom der ikke er nogen handel i Vester Vedsted, er landsbyen livlig med mange fælles aktiviteter og en aktiv landsbyforening.
Vester Vedsted er en landsby, hvor naturen og fællesskabet går hånd i hånd, og hvor der er plads til både det enkelte menneske og det aktive landsbyliv.
Placering i landskabet
Vester Vedsted ligger i det flade landskab mellem geest og marsk. Landsbyen er beskyttet af diger mod marsken, hvilket skaber et dynamisk landskab ved Vadehavet. Mod vest ligger kystdiget, og mod syd løber Fløjdiget, som oprindeligt afsluttede Ribediget.
I området ved Sdr. Kirkevej omkring kirken, kan man finde smukke overgange mellem bebyggelse og landskab, hvor det gamle vejnet har bevaret sin enkle og naturskønne karakter. Landsbyens grænser er mere uklare mod syd og øst, hvor landskabet møder større, nyere bygningsværker.
Vester Vedsted er bygget omkring Vester Vedsted Bæk på en geest-tunge – en højere liggende sandet hedeslette omgivet af opdyrkede marskområder mod syd og nord. Det meste af landsbyen ligger cirka 5 meter over havets overflade. Kirken er hævet på en høj. Mod sydvest ved Vester Bjergvej er der et kuperet område med tilplantede indlandsklitter.
Rundt om landsbyen er der store plantageområder, hovedsageligt med nåletræer. Efter stormfaldet i 1999 er skovene genplantet med mange løvtræer. I Vester Vedsted Bjergplantage er der fritliggende indlandsklitter, hvilket giver landsbyen en beskyttet karakter, som adskiller sig fra andre landsbyer ved Vadehavet. Mange marker rundt om landsbyen er beplantede.
Uden for kystdigerne ligger de store vader, som oprindeligt er smeltevandssletter fra istiden, men som blev oversvømmet, da temperaturen steg. Store mængder sand blev aflejret som revler og øer langs kysten, for eksempel Mandø ud for Vester Vedsted. Mellem øerne og kysten findes det lavvandede område, vaden, som er kendetegnet ved det markante tidevand. Dette tidevand skaber dybder mellem øerne og gennembryder sandbankerne, hvilket er grundlaget for det enestående fugleliv i området.
Vester Vedsted Bæk er et markant element i det åbne landskab mod vest og giver retning i det nøgne landskab. Bækken markerer den oprindelige landsbys nordlige grænse.
Struktur og infrastruktur
Landsbyens karakter
Vester Vedsted er kendt for sin velbevarede landsbystemning, præget af grønne plantager, store træer, grønninger, Vester Vedsted bæk og den tætte forbindelse til landskabet. Landsbyen er kendetegnet ved mange bevaringsværdige huse, som overvejende er i god stand. Materialevalget i landsbyen er ydmygt og respektfuldt over for den oprindelige arkitektur, hvilket bidrager til landsbyens charmerende atmosfære.
Bystruktur
Vester Vedsted er en vejklyngeby, hvor ældre gårde og huse er grupperet omkring et forgrenet vejnet. Nyere bebyggelser er blevet integreret mellem de ældre bygninger, herunder enfamiliehuse fra begyndelsen af 1900-tallet, samt skolen og forsamlingshuset. Den seneste byudvikling har fundet sted langs Kløjsvej. Højskolen og det omkringliggende bebyggelsesmiljø er centrale elementer i landsbyens oplevelse.
Vejnet og infrastruktur
Landsbyens veje har en enkel udformning, der passer godt til landsbykarakteren, enten som asfaltveje med græsrabatter eller som grusveje. Kirken spiller en vigtig rolle i landsbyens visuelle udtryk, med mange fine udsigter til kirken.
Områder med velbevaret karakter
Velbevaret landsbykarakter
Sdr. Kirkevej og Mandøvej har strækninger med tæt bebyggelse, beplantning og udsigter til grønninger og marker. Skole Allé ved Ungdomshøjskolen har også en fin landsbykarakter med store plæner og træer. Vester Vedsted Byvej er kendt for sin skovkarakter.
Intim landsbykarakter
De mange grusveje i Vester Vedsted giver en unik, intim landsbykarakter. Strækningen af Sdr. Kirkevej syd for kirken er særlig bemærkelsesværdig for sin intime atmosfære.
Stiforbindelser
Der er mange gode stiforbindelser i plantagerne omkring Vester Vedsted.
Rekreative områder, turisme og bevaring
Rekreative områder
Vester Bjerge og Vester Vedsted bjergplantage
Disse områder har stor rekreativ værdi for indbyggerne i Vester Vedsted og bidrager til landsbyens særlige grønne karakter. De skaber læ midt i det barske landskab og indeholder stier til vandreture. Ved Vester Bjerge/Fløjdiget arrangeres Sct. Hans bål og grill ved Digehytten. I Vester Vedsted Bjergplantage er der aktiviteter som spejderlejre.
Vadehavet Vadehavet ligger tæt på og tilbyder unikke naturoplevelser året rundt. Det er Danmarks største natur- og vildtreservat og et af verdens vigtigste vådområder.
Turisme
Vadehavscentret
Vadehavscentret, beliggende på Okholmvej i den vestlige udkant af Vester Vedsted, er et oplevelses- og formidlingssted med udstillinger om Vadehavet. Centret arrangerer guidede ture i Vadehavet for grupper, lokale og turister.
Turisme i landsbyen
Selvom Vester Vedsted ikke er et primært turistmål, modtager landsbyen turister, der besøger Mandø, Vadehavet eller Vadehavscentret. Bed & Breakfast muligheder og udlejning af Digehytten til grupper findes i byen.
Bevaring
Vester Vedsted er kendt for sine mange bevaringsværdige bygninger, som er markante i landsbybilledet. Mange gård- og husbebyggelser er smukt restaurerede. Bevaringsværdige bygninger er identificeret i Esbjerg Kommunes kommuneplan.
Bygninger med særlig betydning
Ungdomshøjskolen
Centralt placeret med en spredning over store arealer. Hovedindgangen vender mod Skole Allé, hvor plæner og store træer skaber en parkagtig karakter. På området findes også gamle gårde og nyere bygninger.
Vester Vedsted Kirke
Den hvidkalkede kirke med blytækt tårn og stråtækt præstegård ligger i den sydlige del af landsbyen. Kirkegården og grønningen øst for kirken er vigtige dele af det bevaringsværdige miljø.
Forsamlingshuset
Forsamlingshuset er fint renoveret og spiller en central rolle i landsbyens sociale liv. Bygningen bidrager til et af ankomstrummene i landsbyen.
Siloen
Siloen er et nyere, markant element.
Skyttehuset
Skyttehuset ligger i Vester Vedsted Plantage og bruges af en udflugtsbørnehave.
Degnetoften
Degnetoften bruges til spejderaktiviteter.
Landsbyens grønne elementer
Skovkarakter og indlandsklitter
For 200 år siden var der ingen skov eller krat i Vester Vedsted. Gennem de sidste 120 år er der foretaget omfattende plantninger, især i Vester Vedsted Bjergplantage og Vester Bjerge. Disse områder, med deres indlandsklitter og kulturspor fra middelalderen og 2. Verdenskrig, har et rigt dyreliv og fungerer som vildtkorridorer fra Vadehavet og ind i landet. Plantagerne spiller en afgørende rolle i opfattelsen af landsbyen.
Grønninger/plæner og marker
Alle arealer med grønninger, plæner og marker skaber den vigtige karakter for Vester Vedsted. De tilbyder smukke kig mod Vester Vedsted Bæk, kirken og på tværs af landsbymiljøet, hvilket styrker opfattelsen af landsbyen som et særligt sted. Bygningerne er primært bygget i én række ud mod vejen, hvilket bevarer landskabets nærhed.
Private haver
Forhaverne er typisk halvåbne med grøn karakter, store træer og hække, der sikrer kig til husene. Disse forhaver styrker landsbyens grønne præg. Sommerdiger er sjældne, men findes som originale grønne elementer, der understøtter landsbykarakteren. Grusforpladser og enkle plæner foran gårdene bidrager også til landsbyens æstetik.
Kig og kontakt med landskabet
Generelt er Vester Vedsted i god kontakt med det omkringliggende landskab. Plantagerne lukker delvist af omkring landsbyen, men hvor der er åbning, styrkes landsbyens karakter med fine kig ud mod marsken, diget og Fløjdiget.
Vigtige rum i landsbyen
Højskolens grønne område
Nord for Skole Allé er højskolens område anlagt som park med klippede plæner og store træer. Der er et godt kig fra Sdr. Kirkevej op gennem området.
Slædebanken
Et kulturhistorisk spor brugt til at grave sand til nødveje under stormfloder.
Ankomst fra Mandøvej og Ulvehøjvej
Dette område fungerer som en velkomst eller farvel til Vester Vedsted med en grøn og varieret karakter.
Område ved Degnetoften
Ligger i en lysning med synlige indlandsklitter og bruges af spejdere samt landsbyens børn og voksne.
Vester Vedsted Bæk
Et smukt og vigtigt element gennem byen.
Bunkere
Kulturhistoriske spor fra 2. verdenskrig, hvoraf det ene giver mulighed for udsigt over landskabet og horisonten.